IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на Русия може да достигне 3% до 2020 г.

Министерството на икономиката на страната представи песимистичен, базисен и оптимистичен сценарий за икономиката през следващите 3 години

20:32 | 13.04.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия може да задмине 3% до 2020 г. съгласно позитивния сценарий, съобщава ТАСС, цитирайки изказване на министъра по икономическото развитие Максим Орешкин на правителствена среща.

„Според положителния сценарий очакваме по-позитивна динамика от гледна точка на броя на заетите лица, по-активен растеж на инвестиционната активност и обща производителност на факторите. В резултат на това в рамките на този сценарий очакваме ускоряване на икономическия растеж над 3% до 2020 г.“, заяви министърът.

„Прогнозата включва продължаване на тенденцията от последните години за допълнително забавяне на глобалния икономически растеж от 3,1% през 2017 г. до 2,8% до 2020 г.“, каза Орешкин.

Министърът заяви още, че инвестиционното търсене в Русия през 2017 г. ще се възстанови, тъй като ефектът от несигурността около макроикономическата ситуация – основен фактор за ограничаването на инвестиционната активност – значително отслабва. „Тази година прогнозите са растежът на инвестициите на фиксираните активи да се ускори с 2%, а инвестициите в частния сектор ще бъдат покрити от собствените си фондове“, каза той.

Орешкин каза по-рано, че министерството е подготвила прогнозата за социо-икономическото развитие на Русия до 2020 г. с песимистична, основна и оптимистична версия. Песимистичният сценарий се базира на цена на петрола Уралс от 40 долара за барел.

„Взимайки предвид факта, че нивото на световните петролни резерви остава високо, както и интензивния растеж на шистовото производство на петрол в САЩ, в песимистичния сценарий залагаме цена от 40 долара за барел на Уралс. В бъдеще тази цена ще се повишава спрямо нивото на инфлацията в САЩ“, каза Орешкин.

Обменният курс на рублата ще спадне до 68 рубли за долар през 2017 г., ако цените на петрола се понижат до 40 долара за барел, допълни той.

„Съгласно основния сценарий очакваме инфлацията да се забави до 3,8% като по същото време рублата ще отслабне спрямо долара до 68 рубли, ако цените на петрола се понижат до 40 долара за барел. Очакваме рублата да отслабне до около 62 рубли, ако цените на петрола останат на сегашните си нива“, допълни Орешкин.

Инфлацията ще ускори забавянето си със сегашния валутен курс, а икономиката ще расте по-бавно, каза още той.

Междувременно стана ясно, че обемът на международните резерви на Русия през седмицата от 31 март до 7 април са намалели с 2,2 милиарда долара до 395,7 млрд. долара, съобщи днес Руската централна банка, цитирана от ТАСС.

За цялата 2016 година показателят нарасна с 2,5 процента или с 9,342 милиарда долара, съобщава БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 9
dakl
преди 7 години
В момента воената промишленост на Русия работи на три смени и даже с този темп не е в състояни да удоволетвори половината от потенциалните клиенти! При тези условия едва ли ще е кой знае каква изненада ако съвсем скоро видим ръст с темп 6-8% годишно на БВП!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Ivel
преди 7 години
Инфлацията ще се забавя по-бързо със сегашния валутен курс - егати превода, аз бих казал - Инфлацията ще ускори забавянето ...... Иначе е някък си объркващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Ivel
преди 7 години
Инфлацията ще се забавя по-бързо със сегашния валутен курс - егати превода, аз бих казал - Инфлацията ще ускори забавянето ...... Иначе е някък си объркващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още