IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От Русия с любов: Полша реши окончателно да избяга от руския газ

Варшава постигна това, което България направи малко по-рано – пребори се за компенсации в размер на 1,5 млрд. долара заради надплатените такси за газ от Русия

16:43 | 01.04.20 г. 77
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

Казусът с дерогацията на „Северен поток 2“

В същото време Полша продължава с опитите с да блокира завършването на новия мащабен руски проект – газопроводът „Северен поток 2“.

Наскоро германският регулатор Bnetza включи PGNiG в консултациите относно дерогацията за „Северен поток 2“, който цели да удвои директния капацитет на износа на руски газ за Германия. Полша от години критикува проекта, като твърди, че той ще увеличи зависимостта на Европа и Европейския съюз (ЕС) спрямо руската енергия и ще застраши европейската енергийна сигурност.

Според газовата директива на ЕС, държава членка може да освободи от регулация газопроводи за износ, които влизат в газопреносната мрежа на блока на нейна територия. В случая със „Северен поток 2“ това е Германия, посочват от Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Ако газопроводът се намира на територията на повече от една страна членка, тази държава от блока, в която тръбата се свързва с мрежата на ЕС, решава дали да я освободи от регулации след консултация с всички заинтересовани страни.

Северен Северен

Газопроводът "Северен поток 1 и 2". Снимка: Газпром

В случая единствената страна от блока, на чиято територия ще се намира „Северен поток 2“, е Германия и поради тази причина страната не е длъжна да се консултира с никого, посочват от Оксфордския енергиен институт.

Въпреки това  германският регулатор е решил да проведе консултации, за да се предпази от всякакви потенциални критики, споделя Катя Яфимава от института.

Включването на PGNiG може се разглежда като ход за смекчаване на потенциалния риск от правни процедури за нарушения срещу Германия, инициирани от Европейската комисия (ЕК), или обжалване на решението на Bnetza въз основа на изключване на потенциално съответен участник, заяви колегата на Яфимава Данила Бочкарев.

„Включването на PGNIG в процеса, според мен, е сигнал от германската страна, че тя се опитва да действа открито и прозрачно в процедурата за дерогация. Наистина не съм сигурна дали това ще промени нещо в процеса на дерогация “, споделя Агата Лоскот-Страчота, старши сътрудник в Центъра за източни изследвания.

Полагане на тръби по маршрута на "Северен поток 2". Снимка: Газпром

Позицията на Полша обаче трудно би могла да се защити, тъй като тя активно диверсифицира собствените си доставки с нова инфраструктура за втечнен газ и чрез Балтийския тръбопровод , добавя Бочкарев.

„Bnetza може да предостави частична дерогация, която да установи регулаторния режим за германския участък на„ Северен поток 2 “, който няма да бъде особено различен от приложимия в момента, в който е направена инвестицията, и преди влизането в сила на измененията в директивата, предложи от своя страна Яфимава.

Частичната дерогация би могла да съдържа условия, които гарантират, че дерогацията няма да навреди на конкуренцията, ефективното функциониране на вътрешния пазар и сигурността на доставките в ЕС, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

67
rate up comment 2 rate down comment 12
АнтиФъшкист
преди 4 години
Кай бе ***! Упоркити приз г*за ли ви ги наливат бе центов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Толкова неграмотен *** копейник отдавна не се е изявявал тук. Дето се казва - няма време за губене, директно на фронта! За Путина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 6 rate down comment 6
АнтиФъшкист
преди 4 години
Къв СССР е капитолирал бе упорен! Ти сериозно си скаран с историята, че и ти вярват тука юнгерити. Шекелгрубер я кай га е създаден СССР ,*** след кат видиш в упорнуту Вики, чи явно си кат идола си на забранени субстанции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 2 rate down comment 6
АнтиФъшкист
преди 4 години
Шекелгрубер ти де чети тая упорка за Брест-Литовския договор?Там нищо такова не е описано. И Ленин не го спазва. Знайш ли що? Щот само на таквиз кат тебе е бил важен тоя договор. Швабите що не негодуват след кат Ленин казва че няма да го спазва, ами БГ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 4 rate down comment 3
Sokratus
преди 4 години
Импестора има 1- по математика и 0+ по икономика. Но той се успокоява, че оценките са по американската система - 0 е най-високата оценка!Крайно време е да издаде книга - "Моите коментари в Инвестор или как станах богат"хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 5 rate down comment 5
Onia
преди 4 години
Естествено, че Ленин и Русия нищо не са ни опростили. Не твърдя това. Русия само е вземала от нас. Казвам, че преставаме да плащаме, защото те тогава се правят, че нямат нищо общо с царска Русия, т.е. нито признават дълговете си, нито си искат вземанията. Очевадно дълговете им съм били повече от вземанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 8 rate down comment 2
cherney
преди 4 години
Какво означава този нонсенс "LNG е по-скъп от тръбния газ"? И в двата случая значение имат направените инвестиции, респективно формиране на цена, която може да ги възвърне. Колко е себестойността на добивания от Газпром газ? И следва ли в себестойността на 1000 куб. м. газ да влизат направените от компанията инвестиции в Северен поток 2 и Сила Сибири. Щото в тези тръби стоят едни 30 млрд. долара. А за протокола - първата тръба няма да бъде достроена, а втората официално е в профилактика и не работи. Неофициално - Китай отказва да купува в момента. Така, че цената е нещо относително и твърдения, като твоите са крайно несъстоятелни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 9 rate down comment 3
fon
преди 4 години
Ти само гледай каква изкуфяла логика. Хем ни обяснил подробно защо LNG бил много скъп, хем да си прочетем и се сетим сами. Хем LNG бил много скъп, ама хем да сме се възхищавали на савецките LNG терминали - явно те са най-добрите в неговата глава. А как могат да минат корабите през Сибир до Варна хич не ми стана ясно от подмятанията и този захлас по савецките чудеса. И газпром строял LNG terminal. Може да са си платили, ама едва ли могат да го строят. А пък LNG танкери могат да строят само 6 страни в света и Русия не е между тях естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 9 rate down comment 2
fon
преди 4 години
Излъгали са те в партийните книжки. Ленин не ни опрощава никакъв дълг, ами на 3 март 1918г. СССР капитулира пред България и съюзниците й с брест-литовския мирен договор и дългът естествено отпада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 10 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
Еле!Ти си бил Титан! Западът бил виновен за Голодомора, защото СССР имали да изплащат дълг на царска Русия! Да си прочел някъде, че СССР се обявява за ненаследник на Царска Русия! И точно поради това България, анулира дълга от Освобождението - окупационния дълг!Май кандидатстваш за член на Клуба!!Имаш нашата подкрепа, но се стегни, че Импестора виж как се раздава - всеки ден по над 10 коментара в защита на лилиПутин! И това не му е предела!Хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още