IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От Русия с любов: Полша реши окончателно да избяга от руския газ

Варшава постигна това, което България направи малко по-рано – пребори се за компенсации в размер на 1,5 млрд. долара заради надплатените такси за газ от Русия

16:43 | 01.04.20 г. 77
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

Казусът с дерогацията на „Северен поток 2“

В същото време Полша продължава с опитите с да блокира завършването на новия мащабен руски проект – газопроводът „Северен поток 2“.

Наскоро германският регулатор Bnetza включи PGNiG в консултациите относно дерогацията за „Северен поток 2“, който цели да удвои директния капацитет на износа на руски газ за Германия. Полша от години критикува проекта, като твърди, че той ще увеличи зависимостта на Европа и Европейския съюз (ЕС) спрямо руската енергия и ще застраши европейската енергийна сигурност.

Според газовата директива на ЕС, държава членка може да освободи от регулация газопроводи за износ, които влизат в газопреносната мрежа на блока на нейна територия. В случая със „Северен поток 2“ това е Германия, посочват от Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Ако газопроводът се намира на територията на повече от една страна членка, тази държава от блока, в която тръбата се свързва с мрежата на ЕС, решава дали да я освободи от регулации след консултация с всички заинтересовани страни.

Северен Северен

Газопроводът "Северен поток 1 и 2". Снимка: Газпром

В случая единствената страна от блока, на чиято територия ще се намира „Северен поток 2“, е Германия и поради тази причина страната не е длъжна да се консултира с никого, посочват от Оксфордския енергиен институт.

Въпреки това  германският регулатор е решил да проведе консултации, за да се предпази от всякакви потенциални критики, споделя Катя Яфимава от института.

Включването на PGNiG може се разглежда като ход за смекчаване на потенциалния риск от правни процедури за нарушения срещу Германия, инициирани от Европейската комисия (ЕК), или обжалване на решението на Bnetza въз основа на изключване на потенциално съответен участник, заяви колегата на Яфимава Данила Бочкарев.

„Включването на PGNIG в процеса, според мен, е сигнал от германската страна, че тя се опитва да действа открито и прозрачно в процедурата за дерогация. Наистина не съм сигурна дали това ще промени нещо в процеса на дерогация “, споделя Агата Лоскот-Страчота, старши сътрудник в Центъра за източни изследвания.

Полагане на тръби по маршрута на "Северен поток 2". Снимка: Газпром

Позицията на Полша обаче трудно би могла да се защити, тъй като тя активно диверсифицира собствените си доставки с нова инфраструктура за втечнен газ и чрез Балтийския тръбопровод , добавя Бочкарев.

„Bnetza може да предостави частична дерогация, която да установи регулаторния режим за германския участък на„ Северен поток 2 “, който няма да бъде особено различен от приложимия в момента, в който е направена инвестицията, и преди влизането в сила на измененията в директивата, предложи от своя страна Яфимава.

Частичната дерогация би могла да съдържа условия, които гарантират, че дерогацията няма да навреди на конкуренцията, ефективното функциониране на вътрешния пазар и сигурността на доставките в ЕС, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

57
rate up comment 8 rate down comment 2
Onia
преди 4 години
СССР не наследява никакъв дълг от царска Русия, защото Ленин не признава нито дълговете нито вземанията от царско време. По тази причина България не изплаща братския кредит, с който си финансираме независимостта от 1908г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 9 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Щом трола така се е запенил, значи всичко е наред. Пари от петрол вече няма, от газ - намаляват с всеки месец, военните ламарини вече никой не ги иска...Мъка, мъкаааа...останаха само водката и мамашките.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Затова ли Новатэк построи огромен терминал на п-в Ямал? Да си чул случайно, че има едно нещо там - Северен ледовит океан се казва? И на картите го има нарисувано даже... а да си чул, че той - макар ледовит - се топи и вече горе-долу целогодишно има свободен за плаване коридор северно от Азия?А да си чул, че Газпром строи огромен LNG-терминал край Петербург?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Арапия е незначителен производител на природен газ. Мъpшавият талибан щом може да подарява петрол по десетина долара, въпреки че бюджетът на държавата му е смятан на 80 долара, може да подарява и някакви мизерни количества LNG, ако изобщо произвежда такива. Караш ме да пиша защо LNG е по-скъп от тръбния газ ли? Ами потърси - или помисли - очевидно е защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 8
Ариец
преди 4 години
За питали сте се защо в Русия настъпва голдомора.За него донякъде е виновен запада. Налагат се санкций върху износа на всички суровини от СССР, освен на зърното, а СССР е с висок дълг наследен от Царска Русия,който е изискуем.Предлагам когато пишете да видите и двете страни и да бъдете безпристрастни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 6 rate down comment 1
Oбичам България
преди 4 години
Може и да си прав, но има историческо минало. Руснаците уморяват украинците от глад (Глодомор) и 10-15 години по-късно някои хора се чудят защо украинци със собствена армия, рамо до рамо с немците се бият срещу тях? Поляците може и след комунизъма да нямат освонование за притеснение, но може и да им е много рано. Не може да сравняваш немци и руснаци - немците са платили всяко зло с лихвите ( примерно знаеш ли, че са възстановили цялата стая от кехлибар и злато на руснаците) - има много такива примери в различни направления. Радвам се, че не съдиш хората по политиката на страната. в която живеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 6 rate down comment 2
Oбичам България
преди 4 години
Украйна е много по-голяма от България. В западната и част, може да видиш освен учениците и възрастни хора, които ходят с бели ризи с шифици и са наистина големи националисти. В Киев обаче хората са облечени като нас. В Донбас не знам. За това, че всеки ден умират хора - знам много добре. Помня преди време руснаците бяха взривили едно кпп и убиха 20 момчета на по 19-20 години от гр. Ривне. Мислиш ли, че родителите на тези деца не им е писнало от тази война? Защо да умират млади момчета, за Донбас? Путин изнесе всичките машини от там, няма да даде на американците да добиват газ. Да, човекът зад президентът им имаше и има производство там, не случайно има собствена военно формирование - някои украинци се надяваха, че ще върне Донбас, но досега нищо. Казваш да дадем Кърджали? В една война с Турция би ли дал живота си да пазиш бизнеса на ***, Пеевски или Гриша Ганчев? Би ли умрял да българската земя, която се притежава от чужди фирми? Държавата вече не е страна и собственост на един народ и е тъжно, когато нямаш избор и трябва да се биеш за интересите на богаташите и е безсмислено, защото нищо не зависи от теб и грозно, че на света не ми пука (както в Украйна).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 10 rate down comment 1
fon
преди 4 години
Счита се, че е по-евтино да пренасяш газ с LNG при над 2000км но това зависи от много фактори. А Русия не може да ни доставя газ с LNG от далечния Сибир просто защото през Сибир кораб няма как да мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 9 rate down comment 2
cherney
преди 4 години
LNG не може да конкурира тръбния газ, но това е само твое заключение. Можеш да провериш какви оферти пусна Саудитска Арабия вчера - 01.04.2020 - за LNG. Явно Мохамед бин Салман не споделя твоето мнение и има намерение да ритне столчето под краката на ботоксния цар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Стратегически интерес - да се откажат от евтиното в полза на скъпото - от сигурните доставки в полза на несигурните, да си отрежат най-големия доставчик, когато е ясно, че натискът върху тях да си спрат пушляците ще расте? Полша си РИТА стратегическият интерес с подковани ботуши в тимберицата !!! Който се води в решенията си от *** омраза, а не от трезва мисъл, нищо добро не го чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още