IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството в Черна гора падна след вот на недоверие

Повод за институционалната криза в страната бе предложението на вицепремиера Дритан Абазович за съставяне на кабинет на малцинството

09:56 | 05.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Дритан Абазович. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Дритан Абазович. Снимка: Bloomberg LP

С 43 гласа "за" парламентът на Черна гора гласува в петък вечерта вот на недоверие на правителството на премиера Здравко Кривокапич, съобщава БТА.

Повод за институционалната криза в страната бе предложението на вицепремиера Дритан Абазович за съставяне на кабинет на малцинството. Премиерът Кривокапич внесе в парламента искане за отстраняване на своя заместник, но предложението изобщо не бе гласувано.

Абазович и оглавяваната от него коалиция "Черно на бяло" внесоха предложение за вот на недоверие на правителството на Кривокапич. Вотът бе гласуван след дълги часове на изказвания от парламентарно представените партии.

Правителството на Кривокапич бе на власт само година и два месеца. То бе съставено след споразумение на многопартийна коалиция от политически сили с различна геополитическа ориентация.

Въпреки че атаката дойде отвътре, премиерът Кривокапич заяви, че тя е дело на президента Мило Джуканович и маските вече са паднали.

В сряда Джуканович каза, че най-доброто решение на кризата в момента е съставяне на правителство с едногодишен мандат и ясно разписани задачи, които да изпълни. От средите на неговата партия се обявиха за кабинет, който да присъедини Черна гора към Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още