fallback

В Русия смятат, че Украйна разработва собствено ядрено оръжие

В ТАСС обясняват нападенията над украинските ядрени централи с плановете на Киев да обогатява уран

14:37 | 06.03.22 г. 114

Изявленията на украинския президент Володимир Зеленски по време на Мюнхенската  конференция през февруари за смяната на ядрения статут на Украйна не са случайни, пише в анализ руската държавна информационна агенция ТАСС. Според него от 1994 година, когато Киев подписа Договора за неразпространение на ядрено оръжие, страната е започнала да разработва собствени ядрени оръжия.

Украйна предаде своя ядрен арсенал по силата на споразумение между Русия и Запада през 1994 година. В страната се намираше около 1/3 от съветското ядрено оръжие. Ако то беше останало в обявилата независимост страна, то Украйна щеше да бъде третата ядрена сила в света.

В Мюнхен Зеленски коментира, че Украйна ще счита споразумението за предаване на ядрените оръжия, подписано в Будапеща, за недействително, ако не получи гаранции за сигурност от Запада. Малко по-късно Москва започна военна инвазия на територията на Украйна.

В Русия опасенията са, че Украйна има научния потенциал и възможности да разработи ядрени бойни глави, използвайки уран и плутоний, както и достъп до различни технологии от Запада. Активността в тази насока се е повишила след 2014 година по секретно разпореждане на бившия президент Петро Порошенко, твърдят още в Москва.

ТАСС цитира и западни анализи, но без да уточнява авторството им, че Украйна има възможност да изработи собствено ядрено оръжие, използвайки плутония от хранилищата за отработено ядрено гориво, които се намират в страната. Според източник на агенцията от руските ведомства на украинските учени би отнело няколко месеца, за да извършат тази задача. 

Според руската информация и САЩ са доставили количества плутоний на Украйна, нужни за тази дейност.

Основната част от разработките се правят в научния център в Харковския физико-технически институт, тъй като има база, която позволява широк спектър от изследвания на ядрени материали, които да се използват за разработка на оръжия. Съдействие оказват и други научни организации, включително и Института по безопасност на ядрените електроцентрали в страната.

Малко по-късно украинската информационна агенция Униан съобщи за обстрел на института в Харков.

Цялата документация по тези проекти е пренесена от Харков и Киев в Лвов. Информация се съдържа и в Запорожката АЕЦ.

Една от възможните площадки за разработване на ядрено оръжие е затворената АЕЦ "Чернобил", се твърди още в материала, публикуван в ТАСС. Районът е подходящ, защото повишения гама фон след аварията на централата би прикрила подобна дейност.

Припомняме, че АЕЦ "Чернобил" беше една от първите цели на руските военни. Заради навлизането на тежката техника радиационния фон се повиши няколко пъти и повдигна опасения в Европа за нова ядрена заплаха. В момента под руски контрол се намира и най-голямата ядрена централа в Европа - Запорожката АЕЦ. Дейността на централата се обезпечава от украинските служители, сочат съобщения на украинския ядрен регулатор.

Нападенията над ядрените обекти на Украйна предизвикаха остри критики от страна на ядреното общество.

Украйна е активирала и дейности по проучване на дълбоките слоеве на действащи уранови мини в страната. Водени са разговори с международни компании за създаване на предприятие за обогатяване на уран. Паралелно в страната тече програма за модернизацията на въоръжението, посочват още от държавната агенция.

В материала се отбелязва още, че през декември 2013 година Украйна е договорила с Турция сътрудничество във военната сфера, включително и с компании като "Южмаш" и КБ "Южное", които са били част от предприятията, създали съветския ядрен арсенал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
fallback