IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Сбербанк“ иска да продаде дела си в най-голямата частна хърватска компания

Най-голямата руска банка е главен акционер във Fortenova - най-големия търговец на дребно на Балканите

13:12 | 22.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: компанията</em></p>

Снимка: компанията

Според хърватски медии руският кредитор „Сбербанк“ води преговори за продажбата на своя дял от 44% в най-голямата частна компания в Хърватия Fortenova, наследник на фалиралия концерн за търговия на дребно с храни Agrokor, на унгарския фонд Indotek. Fortenova е и най-големият търговец на дребно на Балканите.

Започнал е надлежен дю-дилиджънс и се очаква сделката да се осъществи през следващите няколко седмици, съобщи вестник Vecernji List.

Fortenova не е отговорила на исканията за повече информация.

„Сбербанк“ стана най-големият индивидуален акционер на Fortenova Group с дял от 39,2% през април 2019 г., след като бизнес операциите на закъсалата Agrokor бяха прехвърлени на новосъздадената тогава Fortenova Group по силата на споразумение с кредиторите.

През миналата година руската банка увеличи дела си във Fortenova до 44% чрез замяна на 18,53% дял в словенския търговец на дребно Mercator за акции във Fortenova.

Indotek Group е собственост на унгарски и американски акционери. Нейният основател, главен изпълнителен директор и мажоритарен акционер е унгарският предприемач Даниел Йелинек. Управляваните от нея активи са инвестирани основно в недвижими имоти и необслужвани корпоративни заеми, обезпечени с недвижими имоти.

Йелинек е сключил редица сделки със зетя на унгарския министър-председател Виктор Орбан, Ищван Тиборч, като последната от тях бе този месец, когато той продаде контролния пакет акции на Diofa Asset Management на BDPST Zrt., която е основното инвестиционно дружество на Тиборч, предава Bloomberg.

„Сбербанк“, най-големият руски кредитор, беше санкционирана миналия месец в отговор на инвазията на Владимир Путин в Украйна. Банката е най-големият акционер във Fortenova, която има предприятия за производство и търговия на дребно с храни в Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Северна Македония.

По-рано този месец европейските банкови звена на „Сбербанк“ се разпаднаха, след като санкциите предизвикаха масово теглене на местни депозити в редица държави. Базираното в Австрия подразделение на банката беше ликвидирано в рамките на местните процедури по несъстоятелност, а всички акции на дъщерните ѝ дружества в Хърватия и Словения бяха прехвърлени на други фирми в тези страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още