IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Износът на газ ще бъде спрян, ако плащанията не се извършват в рубли

Руският президент подписа заповед, която изисква купувачите да открият специални сметки в контролираната от държавата "Газпромбанк"

17:31 | 31.03.22 г. 57
Автор - снимка
Редактор
Путин: Износът на газ ще бъде спрян, ако плащанията не се извършват в рубли

Русия ще спре доставките на природен газ за купувачи от "неприятелски" държави, ако те не преминат към разплащания в рубли от 1 април, заяви президентът Владимир Путин, цитиран от Bloomberg.

"За да купуват руски газ, те трябва да отворят сметки в рубли в руски банки", каза Путин пред официални лица в телевизионна реч в четвъртък.

"От тези сметки ще се плаща газът от 1 април. Ако такива плащания не бъдат извършени, ще считаме това за неизпълнение от страна на клиента на задълженията му", заяви президентът.

Купувачите трябва да открият специални сметки в контролираната от държавата "Газпромбанк", за да позволят замяната на чуждестранна валута с рубли за сетълмент, съгласно заповед, подписана от Путин.

Заповедта определя механизъм, съгласно който купувачите трябва да прехвърлят чуждестранна валута по специална сметка в руската банка, която след това ще изпрати рубли обратно на чуждестранния купувач, за да плати за газа.

"Ако подобни плащания не бъдат направени, ще сметнем това за дефолт с всички произтичащи от него последици. Никой не ни дава нищо безплатно, ние също няма да действаме като благотворителна организация", коментира руският президент, цитиран от Ройтерс.

Путин заяви още, че Русия ще продължи да доставя газ в договорените количества и на договорените цени, които са доста под спот цената, предава "Интерфакс".

Договорите на "Газпром" с европейски контрагенти са актуализирани и допълвани десетки пъти, като основата за ревизия са били както преговори между страните, така и промени в европейската регулаторна рамка. Сега руското законодателство се променя, отбелязва руската информационна агенция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че системата за конвертиране на плащанията за газа в рубли ще бъде "проста, разбираема, прозрачна и осъществима за европейските и международните купувачи". Той обясни също, че новите правила за плащане няма да влязат в сила от 31 март, тъй като "плащането и доставките са процес, който се удължава във времето".

Русия доставя около една трета от природния газ за Европа и затова енергетиката е най-мощният лост, с който Путин разполага, за да се опита да отвърне на масовите западни санкции заради нахлуването му в Украйна.

Решението му да наложи плащания в рубли подкрепи руската валута, която падна до исторически ниски нива след инвазията в Украйна на 24 февруари, но впоследствие се възстанови.

Западните компании и правителства отхвърлиха този ход като нарушение на съществуващите договори, които са определени в евро или долари. Министърът на икономиката на Франция каза, че Франция и Германия се подготвят за сценарий, при който руските газови потоци може да бъдат спрени - стъпка, която би хвърлила Европа в пълна енергийна криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 2 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
БЪЛГАРИЯ ви удари шутк00ата на руския газ- ще разработваме нашето българско находище на газов хидрат/ метан/ в нашата ИИЗ БЕЗ руснаците, газпром и техният натиск. И това ако не е отлична новина за защита на българския енергиен интерес, не знам какво друго е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 1 година
Удари ги с Г Д П М.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 1 година
Толуме, кое му се получава на кремълскиятШизофреник? Това че миналата година изгуби 1 милион руанака? Разбирай че са два, защото всъщност ги заместват мюсюлмани, местни и приходящи. Ако сравниш раждаемостта в Кавказ, Бурятия, Алтайски(все мюсюлмани) край с тази в останалите(бели) региони, ще ти се изправят косите. Със до 70% по-висока раздаемост от тази на белите. Не че той е предизвикал изчезването на руснаците, това е естествен процес. Само трябваше да се съобразява с реалностите, нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 3
Gocho
преди 1 година
Тоя 1-ви април ще го запомнят добре западнярите Путин такава шутка и удари че ги завъртя на 180 градуса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 6
юрист
преди 1 година
Пет линка, с които се доказва, че с решението на путин газът да се плаща само в рубли, България ПОЛУЧАВА НА ТЕПСИЯ своята енергийна независимост от русия=А. https://3e-news.net/bg/a/view/21380/vyzmojen-li-e-dobiv-na-metan-ot-gazovi-hidrati-v-cherno-moreБ, -от 2008г. https://profit.bg/svetat/metanovite-hidrati-nay-obeshtavashtiyat-i-opasen-iztochnik-na-energiya-v-sveta/ В. Съкровище за 16 800 млрд. на дъното на Черно море! 19.12.2021 https://....168chasa.bg/article/4256639Г. https://***/entertainment/cherno-more-krie-metan-raven-na-nad-400-godini-bvp-na-balgariya.htmlД. https://bulenergyforum.org/sites/default/files/vgeorgiev_migrate_bemf_conference_2017_bg_rev_3.pdf Само тези 5 линка са достатъчни, за да се види, че България МОЖЕ да бъде енергийно независима на 100 процента от руския газ, защото сме достигнали фазата на ПРОМИШЛЕН ДОБИВ НА ГАЗОВ ХИДРАТ ОТ НАШАТА ИИЗ и досега, ни спираха и газпром, и руското енергийно лоби, и дори нашите руски скочубри бсп/ бкп и ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 3
юрист
преди 1 година
Maй999ната му на руския газ- България има находище на газов хидрат, което се изчислява на 407 години БВП на България. Газпром ще се хапе отзад от яд, че сега- като прекрати доставките на руски газ, едновременно с това иска- не иска, маха газовата си хватка и България ще може спокойно да си разработи промишления добив на метан от Черно море. Самият руски нацист в кремъл постави началото на българската енергийна независимост от газпром- да му е честито;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 3
cherney
преди 1 година
Нищо от това, което си написал, не е вярно. Ето ти указа, а ако не говориш руски, помоли някой да ти го преведе: C:/Users/35988/Downloads/0001202203310012%20(4).pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 3
abc
преди 1 година
Георги Кадиев: Путин иска газа в рубли, защото Газпромбанк ще продава по какъвто курс иска"За юридически лица, които са вносители или имат задължения по заеми или облигации в чуждестранна валута, разликата с обменния курс не трябва да надвишава 2 рубли, докато за останалите ще бъде повече от 10 рубли. Сега разбирате защо Путин иска да купуваме газа в рубли? - защото "Газпромбанк" ще ни ги продава по какъвто курс иска и поне 10 рубли под пазарната цена (днес е 84 рубли/долар), напрактика вдигайки цената с поне 10%".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
Западът може и да не поддаде но, на света, няма толкова много свободен газ, който да може да бъде пренасочен към Европа, разбираш ли Казуса? Така или иначе, очертават се между 150 и 180 милиарда кубика дефицит, за който, няма нито открити залежи, нито разработена инфраструктура за добив, да не говорим, за преноса. Ей на, вчера, се сетих за Австралия. И там , има много. ОК. Ама за изграждането на потребния за целта флот, са нужни минимум 5 години...АКО СЕ ПОЧНЕ НА МИГА. Обаче, проблем: още не е заявен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 7
Valentin13
преди 1 година
предвидих крах на Империята на лъжата още като избраха Бидоня, но честно казано не очаквах в такава скорост. Само от днес - украинските войски в Донбас от около 60 000 души са обградени, две опции - вдигат ръце и реват Слава России или тор на плодородната Украинска земя; Русия денонсира договора за Берингово море подписан от Горбачов, следва кютек там; представени са официални доказателства за участието на сина на Бидоня в аферата с био-лабораториите; представени са официални доказателства за полчаване на лиценз за източно изпращане на дронове с патогени от лабораториите с био- оръжие; газ се купува само с рубли а рублата наближава 70 долара; Индия и Русия са приключили споразумение за замяна на СУИФТ във взаимната им търговия; Конгреса на САЩ признава, че основните сили на украинската армия Азов са нацистка организация. И всичко това само днес - какво ли ще бъде утре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още