IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин пред Шолц: Европейските страни могат да плащат за газа в евро

Плащанията ще бъдат превеждани на Газпром банк и тя ще конвертира парите в рубли, заяви руският президент в разговор с германския канцлер

22:57 | 30.03.22 г. 6
<p>
	Германският канцлер Олаф Шолц.&nbsp;<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Германия ще продължи да плаща за руски газ в евро и долари, заяви говорител на правителството и допълни, че руският президент Владимир Путин е уведомил германския канцлер Олаф Шолц, че нищо няма да се промени за европейските партньори въпреки плана си за плащания в рубли, предава Ройтерс.

Русия съобщи, че заради западните финансови санкции след нашествието в Украйна планира да изисква плащане за енергийния си износ, особено газ, от който Германия зависи, в рубли вместо в обичайните евро или долари.

В телефонен разговор между лидерите Путин е заявил пред Шолц, че нищо няма да се промени за европейските партньори и плащанията ще бъдат правени в евро, след което ще бъдат превеждани на Газпром банк и тя ще конвертира парите в рубли, съобщи германският говорител.

„Шолц не се съгласи с тази процедура в разговора, но поиска писмена информация, за да я разбере по-добре“, допълни говорителят.

По думите му споразумение в Г-7, че енергийните доставки от Русия ще бъдат плащани само в евро или американски долари, остава в сила.

Германия задейства извънреден план за управление на газовите доставки, който може да доведе до ограничаване на енергийното потребление от най-голямата икономика в Европа, ако спорът заради искането на Русия за горивото да се плаща в рубли наруши доставките.

По-рано Кремъл съобщи, че Путин и Шолц са се договорили експерти от техните страни да обсъдят как може да се правят плащания за руския газов износ в рубли.

Путин е очертал и пред италианския премиер Марио Драги система за плащане за руски газ в рубли по време на телефонен разговор между двамата лидери, съобщиха от канцеларията на Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Чети внимателно, Евлоги (цитирам): " В телефонен разговор между лидерите Путин е заявил пред Шолц, че нищо няма да се промени за европейските партньори и плащанията ще бъдат правени в евро, след което ще бъдат превеждани на Газпром банк и тя ще конвертира парите в рубли, съобщи германският говорител." "СЛЕД КОЕТО, ЩЕ БЪДАТ ПРЕВЕЖДАНИ НА ГАЗПРОМБАНК И ТЯ ЩЕ КОНВЕРТИРА ПАРИТЕ В РУБЛИ, съобщи германският говорител."Дори само за тази обида, си заслужава да ги понамачкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Един говорител заявил, цитиран от Ройтерс, една жена казала, цитирана от Блумбърг . . . Ето какво казва Кръчмарят без цитати преди час и нещо: . . . https://m.youtube.com/watch?v=tB1mHUT2_lE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Да.Очите му са топли, човешки и от устата му само благи думи.Обичаме го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Няма да има никакво преминаване към рубли.Типичното и много характерно поведение, все пак не може да каже че отстъпва, и ся ама то сега ще договаряме как къде защо, и така, докато се забрави от петата колона...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Авторката малко си е добавила от себе си Обсъждането е било за съставяне на експертни групи за преминаване на плащания в рубли и да не се нарушава ритъма на доставките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Oбичам България
преди 2 години
Благодаря ти, Путин, че се смили над обикновените хора и отстъпи. Те не са виновни, че ги управляват лоши хора. Можеше да унищожиш европейски страни, но се смили над нас, защото ти си нашия ангел пазител. Велик си, Путин! Обичаме те :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още