fallback

Русия възобнови щурма срещу Мариупол, бомбардировките над Луганск се засилват

Германия трябва да подкрепи Украйна, без да застрашава собствената си сигурност, заяви германският финансов министър

17:06 | 23.04.22 г. 25

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия възобнови щурма си срещу последните украински бранители, укрепени в гигантски металургичен завод в Мариупол, съобщи украински официален представител в събота. Това се случва няколко дни след като Москва обяви победа в южния пристанищен град и заяви, че не е нужно силите ѝ да завземат завода, предава Ройтерс.

Руските сили нанасят въздушни удари срещу комплекса Азовстал и опитват да нахлуят вътре, заяви президентският съветник Олексий Арестович. Той допълни, че „врагът опитва да задуши последната съпротива на бранителите на Мариупол“.

Най-голямата битка в конфликта продължава седмици наред, като Русия опитва да завладее града, смятан за ключов в опитите ѝ да свърже източната област Донбас с Крим, който Москва анексира през 2014 г.

Руското министерство на отбраната заяви в петък, че останалите бойци са блокирани в металургичния завод. В четвъртък президентът Владимир Путин обяви града за „освободен“ и нареди на министъра на отбраната блокада на комплекса Азовстал, „така че дори муха да не може да прехвръкне“.

Арестович заяви, че украинските войски в комплекса Азовстал все още са на пост „въпреки много трудното положение“ и опитват контраатаки.

Над 1000 цивилни се намират заедно с военните в завода, съобщават украинските власти.

Руските сили обсаждат и бомбардират Мариупол, където живееха над 400 хил. души преди войната, от седмици, като оставиха града в руини. Украйна счита, че десетки хиляди цивилни са загинали, а 100 хил. цивилни все още са там. В събота губернаторът на Луганск Серхий Гайдай заяви, че украинските сили се изтеглят от някои укрепления към нови дефанзивни линии, за да запазят бойните си части в лицето на засилващия се обстрел срещу всички градове в региона.

„Неприятно е, че те напускат укрепленията ни, но това не е катастрофа“, допълни губернаторът.

В момента офанзивата на Русия е съсредоточена в Донбас, където подкрепяни от Москва сепаратисти от години държат части от Донецка и Луганска област.

Губернаторът на Харков, силно бомбардиран град в северозападната част на Донбас, заяви, че руските сили са извършили над 50 артилерийски и ракетни нападения в района в последния ден, като са убили двама души и са ранили 19.

Губернаторът Олег Синегубов допълни, че интензивните боеве продължават в града на фронтовата линия Изюм на югоизток, а украинските сили са си върнали контрола върху три села на северозапад.

В събота Русия съобщи, че е свалила украински изтребител и е унищожила три украински хеликоптера във въздушна база в Харков.

Все още няма реакция от Украйна на руските твърдения, но украинската армия съобщи в събота, че е унищожила 177 руски самолета и 154 хеликоптера от началото на войната.

Руските сили не са постигнали значим напредък в последните 24 часа, съобщи в събота британското военно разузнаване.

Главата на Руската православна църква, чиято подкрепа на „специалната военна операция“ на Москва в Украйна смути много християни, заяви в събота, че се надява тя да приключи бързо, но отново не я осъди, предава Ройтерс.

В служба на открито в московската катедрала „Христос Спасител“ в навечерието на православния Великден патриарх Кирил поръси със светена вода цветно украсен великденски хляб кулич и каза, че голяма част от него ще бъде изпратена в област Донбас в Източна Украйна.

Кирил

„С божията помощ тека този великденски дар да помогне на участващите в трудния конфликт да успокоят сърцата, умовете, душите си, така че това кръвопролитие да свърши възможно най-скоро и да се възцари дългоочакван мир, а с това и благочестието на хората и вярата може да се засилят“, допълни той.

Патриарх Кирил, който е съюзник на руския президент Владимир Путин, преди време подкрепи военната намеса на Москва в Украйна, позиция, която възмути православната църква в цял свят.

Макар да говори в събота за нуждата от помирение, той не постави под въпрос, нито критикува военната кампания.

„Нека бог първо усмири народа ни в Украйна, в Донбас, където продължава да се пролива кръв“, каза Кирил, който като Путин смята руснаците и украинците за един народ.

„Нека бог излекува нанесените рани на народа, на семействата, които изгубиха главите си, на родителите, които изгубиха децата си, и на децата, които изгубиха родителите си“, допълни той.

Германия трябва да направи всичко по силите си да помогне на Украйна да спечели войната срещу Русия, но без да застрашава собствената си сигурност и отбранителните способности на НАТО, заяви финансовият министър на страната Кристиан Линднер в събота.

Той допълни, че е за подкрепа на Украйна с тежко оръжие, но Германия не трябва да се превръща в страна във войната.

„Украйна се нуждае от военна подкрепа, а за да постигне победа, тя също се нуждае от тежко оръжие“, заяви Линднер.

Той отхвърли критиките срещу канцлера Олаф Шолц заради явното нежелание на правителството да предостави тежки оръжия като танкове и артилерийски оръдия.

„Олаф Шолц е отговорен лидер, който преценява внимателно нещата и взема решения на тази основа“, изтъкна Линднер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:53 | 13.09.22 г.
fallback