IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия възобнови щурма срещу Мариупол, бомбардировките над Луганск се засилват

Германия трябва да подкрепи Украйна, без да застрашава собствената си сигурност, заяви германският финансов министър

17:06 | 23.04.22 г. 25
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия възобнови щурма си срещу последните украински бранители, укрепени в гигантски металургичен завод в Мариупол, съобщи украински официален представител в събота. Това се случва няколко дни след като Москва обяви победа в южния пристанищен град и заяви, че не е нужно силите ѝ да завземат завода, предава Ройтерс.

Руските сили нанасят въздушни удари срещу комплекса Азовстал и опитват да нахлуят вътре, заяви президентският съветник Олексий Арестович. Той допълни, че „врагът опитва да задуши последната съпротива на бранителите на Мариупол“.

Най-голямата битка в конфликта продължава седмици наред, като Русия опитва да завладее града, смятан за ключов в опитите ѝ да свърже източната област Донбас с Крим, който Москва анексира през 2014 г.

Руското министерство на отбраната заяви в петък, че останалите бойци са блокирани в металургичния завод. В четвъртък президентът Владимир Путин обяви града за „освободен“ и нареди на министъра на отбраната блокада на комплекса Азовстал, „така че дори муха да не може да прехвръкне“.

Арестович заяви, че украинските войски в комплекса Азовстал все още са на пост „въпреки много трудното положение“ и опитват контраатаки.

Над 1000 цивилни се намират заедно с военните в завода, съобщават украинските власти.

Руските сили обсаждат и бомбардират Мариупол, където живееха над 400 хил. души преди войната, от седмици, като оставиха града в руини. Украйна счита, че десетки хиляди цивилни са загинали, а 100 хил. цивилни все още са там.
В събота губернаторът на Луганск Серхий Гайдай заяви, че украинските сили се изтеглят от някои укрепления към нови дефанзивни линии, за да запазят бойните си части в лицето на засилващия се обстрел срещу всички градове в региона.

„Неприятно е, че те напускат укрепленията ни, но това не е катастрофа“, допълни губернаторът.

В момента офанзивата на Русия е съсредоточена в Донбас, където подкрепяни от Москва сепаратисти от години държат части от Донецка и Луганска област.

Губернаторът на Харков, силно бомбардиран град в северозападната част на Донбас, заяви, че руските сили са извършили над 50 артилерийски и ракетни нападения в района в последния ден, като са убили двама души и са ранили 19.

Губернаторът Олег Синегубов допълни, че интензивните боеве продължават в града на фронтовата линия Изюм на югоизток, а украинските сили са си върнали контрола върху три села на северозапад.

В събота Русия съобщи, че е свалила украински изтребител и е унищожила три украински хеликоптера във въздушна база в Харков.

Все още няма реакция от Украйна на руските твърдения, но украинската армия съобщи в събота, че е унищожила 177 руски самолета и 154 хеликоптера от началото на войната.

Руските сили не са постигнали значим напредък в последните 24 часа, съобщи в събота британското военно разузнаване.

Главата на Руската православна църква, чиято подкрепа на „специалната военна операция“ на Москва в Украйна смути много християни, заяви в събота, че се надява тя да приключи бързо, но отново не я осъди, предава Ройтерс.

В служба на открито в московската катедрала „Христос Спасител“ в навечерието на православния Великден патриарх Кирил поръси със светена вода цветно украсен великденски хляб кулич и каза, че голяма част от него ще бъде изпратена в област Донбас в Източна Украйна. Кирил Кирил

„С божията помощ тека този великденски дар да помогне на участващите в трудния конфликт да успокоят сърцата, умовете, душите си, така че това кръвопролитие да свърши възможно най-скоро и да се възцари дългоочакван мир, а с това и благочестието на хората и вярата може да се засилят“, допълни той.

Патриарх Кирил, който е съюзник на руския президент Владимир Путин, преди време подкрепи военната намеса на Москва в Украйна, позиция, която възмути православната църква в цял свят.

Макар да говори в събота за нуждата от помирение, той не постави под въпрос, нито критикува военната кампания.

„Нека бог първо усмири народа ни в Украйна, в Донбас, където продължава да се пролива кръв“, каза Кирил, който като Путин смята руснаците и украинците за един народ.

„Нека бог излекува нанесените рани на народа, на семействата, които изгубиха главите си, на родителите, които изгубиха децата си, и на децата, които изгубиха родителите си“, допълни той.

Германия трябва да направи всичко по силите си да помогне на Украйна да спечели войната срещу Русия, но без да застрашава собствената си сигурност и отбранителните способности на НАТО, заяви финансовият министър на страната Кристиан Линднер в събота.

Той допълни, че е за подкрепа на Украйна с тежко оръжие, но Германия не трябва да се превръща в страна във войната.

„Украйна се нуждае от военна подкрепа, а за да постигне победа, тя също се нуждае от тежко оръжие“, заяви Линднер.

Той отхвърли критиките срещу канцлера Олаф Шолц заради явното нежелание на правителството да предостави тежки оръжия като танкове и артилерийски оръдия.

„Олаф Шолц е отговорен лидер, който преценява внимателно нещата и взема решения на тази основа“, изтъкна Линднер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
vanaia
преди 2 години
Разделено българско общество. Тук във форума и в парламента и сред народа. Не ги разбирам тия дето плюят Русия, нито пък тия дето буквално изнасилват понятието евро-атлант. Реалността е следната: България трябва да си гледа само и единствено собственият интерес. Това включва добри отношения с Русия както и с ЕС, САЩ. Когато те се разправят, ние просто трябва да им кажем да се оправят, много Ви обичаме всичките та да взимаме която и да е страна. Зависими от двата полюса предвид гео-стратегическото си положение, се изисква позиция. Такава последните десетки години не е отстоявана. Днес виждам основно две групи - за Русия и за ЕС, САЩ. Хора, нито една от двете не ни мисли доброто, а си гледат единствено техните интереси. Това е положението. Поредно срамно правителство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
копейка, известна ни е цялата измислица, сделана в кремъл... ае марш на фронта да се биеш за тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 4
Кисимов
преди 2 години
Също и български територии са присвоили, дори имат и един беларуски анклав Отделно руските Крим, Донбас, Запорожие, Харков и Херсон. Станишев като е от Херсон не вярвам да знае украински. Наш полковник спира френската армия в Родопите на върха който е най-южната ни точка и нашите приемат всички условия по примирието затова си запазваме родопите, ако и украинските *** бяха приели щеше да им се размине почти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 4
Кисимов
преди 2 години
Леонид Брежнев е роден в Украйна, бил е секретар на Днипро после разоравал целината на Казахстан и така поощрявал Украйна и Казахстан с подарени територии. Но Казахстан е член на Евразийския съюз с официален руски и свободно движение. Украйна окупира територии от всичките си съседи вкл.източна Словакия, източна Полша и Унгария, Северна Буковина. И преобладаващо рускоезично население. Но извежднъж се начева дерусификация, спиране на руски канали, на водата на Крим а накрая и тока на Донбас. Путин от своя страна по баща е грузинец като Сталин и на 24 февруари Русия изпрати лаконична нота на Украйна с текст: Клоунадата свърши. Бездарния клоун - Зулендера дори не е от ранга на нашите клоуни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 0
penman
преди 2 години
Руските *** ударно в защита на нациста Путин! Те с хляб и сол биха посрещнали една руска инвазия у нас. ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Според китайците Пyттю е гнусен и прокажен, заради това и го настаниха в плексигласов изолатор на стадиона, като се домъкна в Китай, а Си го гледаше като нищоцество. Снимки бол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 2
Oбичам България
преди 2 години
ТРОЛейбус, още нямаш един месец? От коя ферма си - на Костя Копейкин или на Стефан Янев, новата? Хляб има нали - първи ковид, сега война... само да не станеш като другите копейки 100 кила... и обяснихте ли на Костя Копейкин да ви купи VPN-и, че в някои сайтове много нелепо се получава ):
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 6
Борката
преди 2 години
Путин (според китайските Медии - Велики) рече само, да не лазите в тия тунели, че тия не заслужават тая чест. Чест да им се отдаде като на кучетата. Лошо, че и англичанчета има там, но дано на съюзничетата да им се намира повечеко азотна или сярна киселина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
https://***.youtube.com/watch?v=ZhRN6OLXR4c .... Вставай страна огромная! HD Ансамбль Александрова 1942 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
На този музикален инструмент ми говори само за пари. Него не го интересува човешки живот или морал. Днес е фен на Русия, утре ще е фен на Ердоган или Байдън. За добро или лошо, от време на време се раждат и отглеждат и такива неща като него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още