fallback

Трябва ли "олигарсите на Путин" да платят възстановяването на Украйна?

Западът трябва да обърне внимание и на проблемите с корупцията в Украйна, смята бивш финансов министър на Белгия

11:28 | 08.06.22 г. 12

Темата за възстановяването на разбитата от военните действия на Москва Украйна заема все по-голямо място в Европа, пише Йохан ван Овертвелд, бивш финансов министър на Белгия, а днес председател на комисията по бюджет в Европейския парламент, в коментар за Politico. Все повече се чуват призивите Русия да плати основната част за това - на принципа "агресорът плаща" и чрез замразените руски активи.

Но това трябва да бъде направено "умно", спазвайки принципите за върховенство на закона, които защитава Европейският съюз, коментира политикът и допълва, че Западът трябва да е уверен, че тези средства не се конфискуват в условията на "правен вакуум". Според него е напълно реално изземването на руските средства да стане по съдебен път на фона на агресията срещу суверенна държава и военните престъпления, извършвани от руснаците.

Замразените руски активи са на стойност 600 млрд. долара. Част от тези средства са пари на руските олигарси и според германския финаснов министър Кристиан Линднер, те не бива да бъдат използвани. Но това са пари, натрупани от олигарсите благодарение на руските власти и затова няма никакво основание те да не бъдат използвани, категоричен е обаче Йохан ван Овертвелд.

Преди дни стана ясно, че руски олигарси са завели поне 18 дела в Съда на ЕС срещу санкциите, които налага общността срещу тяхната дейност.

Западът не бива да си затваря очите и за проблемите в Украйна, допълва още бившият финансов министър на Белгия. Той припомня, че през 2021 година страната е на 122 място в индекса за възприятие на корупцията на Transparency International и властите имат много работа по отношение на борбата с корупцията и прозрачността. "Западът трябва да уважава украинския суверенитет, но и също така внимателно да използва конфискуваните пари", препоръчва още Ван Овертвелд.

В своя коментар политикът припомня и подписването на Версайския договор, с който е сложен краят на Първата световна война, и коментира, че текстовете в него са историческа грешка. Договорът съдържа толкова строги санкции срещу германския народ, че възходът на Хитлер е бил неизбежен.

Йохан ван Овертвелд посочва, че украинският президент Володимир Зеленски греши, когато смята, че "ако агресорът загуби всичко, то това ще го лиши от мотивацията му да започне война" и допълва, че това крие риск от издигането на още по-антизапападен и антидемократичен лидер в Русия.

Западът трябва да вземе предвид руското население, което също е предадено и ограбено от президента Владимир Путин. "И трябва да започне сега", завършва своя коментар бившият белгийски финансов министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
fallback