IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли "олигарсите на Путин" да платят възстановяването на Украйна?

Западът трябва да обърне внимание и на проблемите с корупцията в Украйна, смята бивш финансов министър на Белгия

11:28 | 08.06.22 г. 12
<p>
	<em>Графит в подкрепа на Украйна в София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Графит в подкрепа на Украйна в София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Темата за възстановяването на разбитата от военните действия на Москва Украйна заема все по-голямо място в Европа, пише Йохан ван Овертвелд, бивш финансов министър на Белгия, а днес председател на комисията по бюджет в Европейския парламент, в коментар за Politico. Все повече се чуват призивите Русия да плати основната част за това - на принципа "агресорът плаща" и чрез замразените руски активи.

Но това трябва да бъде направено "умно", спазвайки принципите за върховенство на закона, които защитава Европейският съюз, коментира политикът и допълва, че Западът трябва да е уверен, че тези средства не се конфискуват в условията на "правен вакуум". Според него е напълно реално изземването на руските средства да стане по съдебен път на фона на агресията срещу суверенна държава и военните престъпления, извършвани от руснаците.

Замразените руски активи са на стойност 600 млрд. долара. Част от тези средства са пари на руските олигарси и според германския финаснов министър Кристиан Линднер, те не бива да бъдат използвани. Но това са пари, натрупани от олигарсите благодарение на руските власти и затова няма никакво основание те да не бъдат използвани, категоричен е обаче Йохан ван Овертвелд.

Преди дни стана ясно, че руски олигарси са завели поне 18 дела в Съда на ЕС срещу санкциите, които налага общността срещу тяхната дейност.

Западът не бива да си затваря очите и за проблемите в Украйна, допълва още бившият финансов министър на Белгия. Той припомня, че през 2021 година страната е на 122 място в индекса за възприятие на корупцията на Transparency International и властите имат много работа по отношение на борбата с корупцията и прозрачността. "Западът трябва да уважава украинския суверенитет, но и също така внимателно да използва конфискуваните пари", препоръчва още Ван Овертвелд.

В своя коментар политикът припомня и подписването на Версайския договор, с който е сложен краят на Първата световна война, и коментира, че текстовете в него са историческа грешка. Договорът съдържа толкова строги санкции срещу германския народ, че възходът на Хитлер е бил неизбежен.

Йохан ван Овертвелд посочва, че украинският президент Володимир Зеленски греши, когато смята, че "ако агресорът загуби всичко, то това ще го лиши от мотивацията му да започне война" и допълва, че това крие риск от издигането на още по-антизапападен и антидемократичен лидер в Русия.

Западът трябва да вземе предвид руското население, което също е предадено и ограбено от президента Владимир Путин. "И трябва да започне сега", завършва своя коментар бившият белгийски финансов министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Сърбите били по-добре от нас - това може да го каже само абсолютно неграмотен и никъде непътувал пyдел! Заплати, износ, безработица - по всички показатели са двойно, при безработицата тройно по-назад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Я обясни как точно американците разрушиха Либия и Сирия, празноглавецо? Германия, Япония, Корея, Виетнам, Италия - проспериращи държави, а където е стъпил пияния москал - мизерия и воня!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
пPocия ще плати за възстановяването, олигарсите войни не са започвали. Има си и вноска от 300 милиарда, пари има стоят и чакат на депозит :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
redcretin
преди 1 година
Тихо ся, мисли отде ша вземеш пари - че и льобимия ти Рашастан следващите 50 години ще седи в технически фалит и ще плаща за малоу-мието на джуджака :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Юристова - нз защо държиш всеки ден да се излагаш, показвайки пълно правно невежество. Нз кой ти е продал диплома (ако наистина си юристка) но не разбирам как може да не познаваш най-основни правни принципи, които изброих и в предният пост. Отделно от тях, ако дори беше минала покрай Юридическият, щеше да знаеш, че в правото няма такова нещо като "колективна вина" на цял народ, защото нещо подкрепяли или не подкрепяли. Репарации при това плаща победеният... не победителят. Иначе ясно е, че Русия ще плаща за възстановяването на Мариуполь например и на други градове - просто защото те ще бъдат вече на нейна територия. По същият начин - Юристова - ме спука от смях оня ден - с твърдението, че не сме пуснали самолетът на Лавров, щото така сме решили и щото така ни е кеф едва ли не... ЮРИСТОВА ??? Ти да си чувала някога да се говори за едно нещо, дето му викат Виенска конвенция? Разделът за специалните дипломатически мисии, Чл. 42 ?? Ърм? Поне си смени никът. Миналата седмица дадох на моите негодници казусът: Правомерно ли са очесани т.нар. "руски олигарси"? - и дори ТЕ - лапета в 10 клас ми отговориха: "НЕ", ама не просто: "не" - ами се аргументираха кои членове от международните правни текстове са нарушени !!! Даже те са по-юристи от тебе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Поредното доказателство, че комунизмът се изнесе на запад. Няма как да не си спомним - като четем коментарите - и за класикът, който предрече, че когато в Русия не остане нито един комунист, тука пак ще е пълно с такива !!! Само комунягата намира за "нормално" за се заграбва чужда собственост, без закон и съд и без право на ограбения да се защити. На всичкото отгоре - абсурдните изказвания на Ван - някой си (очевидно наркoман от холандски произход), който държал грабежът да бъде законен... интересно как по законен път ще се отмени например презумпцията за невинство или равните човешки права на всеки, независимо от националност, имуществено състояние, статут на държавата, на която лицето е гражданин - или това, че законът няма обратно действие? А да не говорим за сравненията с победена Германия през ПСВ, явно тоя надрyсаняк не знае, че Русия не само че не е загубила или не губи войната, но и мачка безжалостно ревливата укpoпска пасмина? Най-големият проблем на ЕС е - че имащите власт масово са полуграмотни и невежи дe-би-ляци, които в нормален свят и в нормални държави щяха да са в най-добрият случай портиери и хигиенистки в някое министерство и нищо повече. Как иначе да тълкуваме подобни изказвания? Надявам се, че съдът ще вземе адекватно решение, защото иначе жална майка на ЕС. Дори и да не бъдат заставени да върнат тия пари, нито една свободна страна и нито един богат човек, няма да държи пари и собственост в ЕС, където може да бъде ограбен по всяко време, така както сега ограбиха т.нар. "руски олигарси". От ЕС ще изтекат трилиони активи, търсейки "пристанища", където международното право важи. Кой си дава парите на крадци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
andy
преди 1 година
Сърбите са пак по-добре от нас! Правим пак грешката от 1942-43 като се хващаме с Германия. Сега сме пак на страната на лузърите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 1 година
ей преди втората световна сърбете беха по зле от нас... тук дойде русия, а те се скараха с русия... и сърбете станаха два пъти по напред ... дойде демокрацията, ние тръгнахме на запад, сърбетета на изток и пак се разменихме... случайност ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Пиратите са в любимата ти брекзит-ната англия- два века и повече от историята на тази държава приходите в английската държавна хазна са били предимно от ...капери и пирати, а не от заем/ кредит/ от английски заемодатели на държавната хазна. Оливър Кромуел е друга бира...Точно привържениците на английските пирати да обвиняват други в пиратстване, е меко казано нагло- по това и си приличат с руските ''застъпници''', но... които си прилича, те се и привличат- това важи и за руските и за английските пирати и тези две пиратски държави..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Кога пирати са възмездявали някого с повече от 1 въже или дъска зад борда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още