IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев съобщава за „успешна" атака срещу мостове

Украинският президент Володмир Зеленски заговори за „ценови терор" с газа

06:42 | 28.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Войник от руските сили на пост в Херсон. <em>Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Войник от руските сили на пост в Херсон. Снимка: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

Украйна отбеляза нови успехи в района на Херсон: тя си върна малкото село Андриевка. Но войските на Кремъл също постигат успехи на терен. Освен това Киев се въоръжава с германско военно оборудване: На обща стойност 1,7 млрд. евро Украйна ще купува самоходни гаубици 2000 от германския производител на оръжие KMW. Москва и Варшава също искат да укрепят военните си сили. В този контекст руският президент Путин иска да разговаря с турския си колега Ердоган за придобиването на бойни безпилотни самолети. А Полша се сдобива с хиляда южнокорейски танка. Междувременно президентът Зеленски настоява за решителна реакция от страна на Запада на ограничаването на доставките на газ за Европа от страна на Русия. 153-ият ден от войната накратко.

Украйна и Русия отчитат успехи на фронта

Украинските военни съобщиха, че са превзели изцяло малкия град Андриевка в Херсонска област в южната част на страната. Украинското министерство на отбраната заяви, че руските мостове над река Днепър са били „успешно" атакувани и заплаши руските части в град Херсон с унищожение.

Украински войници са нанесли снощи големи щети на стратегически мост, който е от значение за доставките за руските сили, окупирали южни части на Украйна, съобщи Кирил Стремоусов заместник-ръководител на назначената от Москва администрация на Херсонската област. По думите му мостът "Антоновски" над река Днепър не е разрушен, но платформата му е осеяна с дупки, които не позволяват придвижване на превозни средство по него. Стремоусов уточни, че мостът е поразен с изпратените от САЩ ракетни системи за залпов огън HIMARS. Говорителка на Оперативното командване "Юг" към украинските въоръжени сили потвърди поредния удар по моста "Антоновски", допълни Укринформ. По думите на говорителката Наталия Гуменюк ударът е бил с хирургическа точност и е целял деморализиране на врага. Съоръжението с дължина 1,4 км получи сериозни повреди и миналата седмица след няколко украински удара. То бе затворено за камиони, но пътнически автомобили продължиха да минават по него до снощната атака.

Мостът "Антоновски" е основен за прекосяването на Днепър в Херсонската област. Другият вариант е язовирната стена на водноелектрическата централа в Каховка, която бе обстрелвана миналата седмица от украинските сили, но остана проходима за превозни средства.

За сметка на това руските войски напреднаха в Източна Украйна. Смята се, че наемници от така наречената група „Вагнер" са постигнали тактически напредък около ключовата електроцентрала на въглища във Вулехирск, съобщи британското министерство на отбраната. По-рано медиите на донецките сепаратисти съобщиха за пленяването на централата. Информацията не може да бъде проверена по независим начин.

Германия одобри продажбата на модерни гаубици на Украйна

Междувременно германското правителство одобри продажбата на 100 модерни самоходни гаубици на Украйна. Както съобщи Der Spiegel и междувременно потвърди германският производител на оръжие Krauss-Maffei Wegmann (KMW), още на 13 юли отговорното федерално министерство на икономиката е издало лиценз за производство на системите "самоходна гаубица 2000". Това означава също, че износът е одобрен, заяви говорител на KMW. Договорът с Украйна е в процес на сключване. Въпреки това KMW е готова да извърши авансови доставки, за да не се губи време. Според Der Spiegel още през април Украйна е попитала KMW дали гаубиците могат да бъдат закупени директно от производителя. След това KMW незабавно е подала съответна оферта. Говорител заяви пред списанието, че KMW е подала съответното заявление до Министерството на икономиката на 11 юли и е получила одобрение само два дни по-късно.

Русия се интересува от турски бойни дронове

От друга страна, противникът на Украйна във войната търси възможности за закупуване на оръжие в Турция. Кремъл се интересува от турския боен дрон „Байрактар“ TB2, който е използван успешно и от Киев. Темата за военно-техническото сътрудничество ще бъде обсъдена и на срещата на руския президент Владимир Путин с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Сочи на Черно море на 5 август, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По-рано Русия отрече спекулациите, че иска да купи дронове от Иран. Миналата седмица Путин и Ердоган се срещнаха в иранската столица Техеран. Сега Песков заяви, че фактът, че двете страни са разговаряли и по толкова чувствителни въпроси, показва колко тясно е сътрудничеството между двете държави.

Полша купува хиляда бойни танка от Южна Корея

Полша също се въоръжава в отговор на руската инвазия в съседната ѝ страна. Министърът на отбраната Мариуш Блашчак подписа рамкови споразумения за мащабна доставка и производство на тежко военно оборудване от Южна Корея. По силата на споразуменията Полша ще получи около хиляда бойни танка, около 650 гаубици и 48 бойни самолета. Нито една от страните не даде подробности за общия обем на оръжейната сделка. Полша извлича поуки от руската агресивна война срещу Украйна, заяви Блашчак след подписването на договорите. „Времето ни притиска, трябва да оборудваме полската армия“.

По-малко газ по Северен поток

И в Германия времето е належащо, но тук проблемът е в липсата на газ. От сряда по газопровода „Северен поток“ в Балтийско море към Германия постъпва значително по-малко руски природен газ. Според данните за мрежата на уебсайта на компанията са били доставени само 14 милиона киловатчаса на час. Руската държавна компания „Газпром" обяви, че ще намали използването на капацитета от 40% на 20%. Москва отново обвинява за това технически проблеми, дължащи се на западните санкции. Германското правителство не вярва в тази причина. „Както и преди, не виждаме никакви технически причини за това", заяви говорителка на правителството. „Това, което виждаме тук, всъщност е игра на сила и това не ни впечатлява“.

Берлин: Газът е част от руската военна стратегия

Във връзка с ограничаването на доставките на газ украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да наложи нови санкции срещу Москва. „Защото за всички е ясно, че това е целенасочен ценови терор от страна на Русия срещу Европа", каза той в ежедневното си видеообръщение вечерта. Клаус Мюлер, ръководител на мрежовата агенция на Германия, заяви в ефира на Deutschlandfunk, че природният газ вече е част от руската външна политика и вероятно част от военната ѝ стратегия. Мюлер не очаква през следващите седмици по „Северен поток“ да преминат 40% от възможния обем. Цената на природния газ в Европа продължи да се покачва.

Започва подготовката за износ на зърно

Русия пречи не само на износа на газ, но и на износа на зърно. Украйна обаче не е обезкуражена от това. Заедно с Турция тя започва подготовката за износ на милиони тонове украинско зърно, които липсват на световния пазар поради руската агресивна война. В сряда в Истанбул официално беше открит договореният контролен център за наблюдение на търговски кораби. Центърът, в който участват Турция и ООН, ще допринесе значително за преодоляване на продоволствената криза, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар. В момента първият кораб, натоварен със зърно, се подготвя да напусне Украйна през Черно море, каза Акар. Корабите ще бъдат проверявани при влизане и излизане от Черно море, за да се гарантира, че не пренасят оръжие.

Проблеми с износа на зърно

Във връзка с това Москва призова пречките пред износа на руско зърно да бъдат премахнати бързо, за да може износът да започне едновременно с доставките от Украйна. Русия постави прекратяването на блокадата на украинските черноморски пристанища в зависимост от облекчаването на западните санкции срещу нея. Експертите смятат, че морската логистика също е изправена пред предизвикателство. Югозападните украински пристанища Одеса, Черноморск и Южное „никога не са обработвали такова голямо количество зърно през последните пет години", обяви международната асоциация на корабособствениците Bimco. Особено необходимостта от ескортиране на кораби до пристанищата вероятно ще доведе до известно претоварване", казва анализаторът на Bimco Нилс Расмусен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Тва ли е новата опорчица?? Копейниците наистина сте слабоуми. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Украинският президент Володмир Зеленски заговори за ценови терор" с газа === но не заговори за успешното отнемане от родителите на украински деца от Европейските органи. Особено в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още