IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците съобщават за превземане на украинска въглищна електроцентрала

Срещу Одеса отново имаше ракетна атака, Зеленски поиска нови санкции срещу Москва заради намалените доставки на газ

06:46 | 27.07.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: EPA/SERGEY KOZLOV</em></p>

Снимки: EPA/SERGEY KOZLOV

В рамките на битката за критичната инфраструктура на Украйна руските войски твърдят, че са превзели най-големята въглищно-енергийна централа в страната. Междувременно германски ракетни установки достигат до украинските сили, а министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек не изключи възможността за продължаване на експлоатацията на атомни електроцентрали. 152-рият ден от войната накратко.

Най-голямата украинска електроцентрала на въглища в руски ръце?

В източния украински регион Донецк руските войски са поели контрола над най-голямата украинска електроцентрала на въглища край Светлодарск, твърдят медиите на донецките сепаратисти. Снимки трябваше да докажат присъствието на руски наемници от така наречената група „Вагнер" пред административната сграда. Според други съобщения обаче боевете около площадката на електроцентралата, които продължават от края на май, не са прекъснати. Информацията не може да бъде проверена самостоятелно.

Украинският генерален щаб вече не споменава електроцентралата във вечерния си доклад за ситуацията. Вместо това военното ръководство съобщава само за сражения в района на Семихирджа, който се намира малко по на запад. В сутрешния репортаж все още се говореше за въздушни атаки срещу украинските позиции на територията на електроцентралата. 

От друга страна, на изток от линията от Сиверск през Соледар до Бачмут руските атаки са били успешно отблъснати, съобщава украинският генерален щаб. За успешни отбранителни сражения се съобщава и от други участъци на фронта в Донецка и съседната Харковска област. Според доклада руските войски са продължили да обстрелват десетки места с артилерия, а руските военновъздушни сили са нанесли удари.

Подновяване на атаките срещу Одеса

Освен това, според украински източници, Русия е продължила да напада южната част на страната. Руските войски са атакували инфраструктурата на пристанището в Николаевска област, съобщи кметът на града Олександър Сенкевич пред украинската държавна телевизия. „Мащабната ракетна атака срещу Южна Украйна беше извършена откъм Черно море и с помощта на военновъздушните сили". Той не съобщи подробности за последиците от нападението.

Одеската област също е била атакувана отново, съобщи говорител на военната администрация. По думите му в района е попаднала ракета, идваща откъм Черно море. Не е предоставена информация за евентуални жертви.

Кремъл потвърждава посещението на Шрьодер

Поредна гореща визита продължава да привлича вниманието: бившият германски канцлер Герхард Шрьодер в момента е в Москва, съобщи ntv в понеделник. Сега и Кремъл потвърди, че Шрьодер е в руската столица. Според руската информационна агенция „Интерфакс“ говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не изключва възможността Шрьодер да осъществи контакт с руския президент Владимир Путин. Съпругата на бившия канцлер, Сойон Шрьодер-Ким, заяви пред Der Spiegel, че съпругът ѝ „води разговори за енергийната политика в Москва".

Украйна получава германски ракетни установки за залпов огън

Украйна е получила още тежки оръжия от Германия: „Обещаните ракетни установки от типа MARS II и още три самоходни гаубици 2000 са доставени. Държим на думата си", заяви министърът на отбраната Кристин Ламбрехт. Политикът спомена и за петте доставени междувременно зенитни танка Gepard.

Междувременно експертът по отбраната на свободните демократи Мари-Агнес Щрак-Цимерман реагира на обвиненията от Варшава за затихващия германско-полски обмен на оръжия. Тя обвини партньора от НАТО, че има преувеличени очаквания. „В края на краищата, не можем да изрежем от ребрата си танковете, които искаме", заяви председателят на комисията по отбрана в Бундестага пред Die Zeit. Полското правителство също знаело това.

Междувременно федералният министър на външните работи Аналена Бербок говори за напредък в размяната на танкове с Чешката република. Политикът от Зелените заяви, че в момента се работи по споразумение „за това как ще запълним това от германска страна чрез индустрията". При т. нар. пръстеновидна размяна източните съюзници трябва да предоставят на Украйна лесно управляеми танкове и оръжия от съветски дизайн. В замяна на това Германия обеща на партньорите си от НАТО модерно оборудване за замяна.

Германия може да удължи експлоатацията на ядрени централи

Предвид очертаващия се недостиг на газ през зимата германските политици продължават да обсъждат евентуално удължаване на експлоатационния срок на трите все още действащи атомни електроцентрали в страната. Въпреки че социалдемократите са „за", федералният министър на икономиката Роберт Хабек също не изключва възможността за продължаване на дейността. В ефира на RTL Aktuell Хабек говори за възможността от „специален сценарий", който да даде възможност за това.

Зеленски поиска нови санкции срещу Москва заради намалените доставки на газ

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Запада да приеме нов пакет санкции срещу Москва след обявяването на допълнително съкращаване на руските газови доставки за Европа. В редовното си видеообръщение снощи Зеленски заяви, че за всички вече е ясно, че Русия упражнява натиск върху Европа и използва държавния енергиен гигант "Газпром", за да направи тази зима "най-тежката" за европейските страни.

Той осъди "поредното предизвикано повишение на цените на газа", насочено срещу европейците. "За всички е ясно, че това е целенасочен ценови терор от страна на Русия срещу Европа", заяви Зеленски и призова "на терора да се отговори със санкции".

Ердоган ще се срещне с Путин в Сочи

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще направи еднодневно посещение в руския черноморски град Сочи на 5 август, съобщи Анадолската агенция. В Сочи Ердоган ще се срещне с руския президент Владимир Путин. Сред темите на разговора им ще бъде войната в Украйна и други регионални въпроси. Очаква се Ердоган и Путин да направят оценка на прилагането на споразумението за създаване на коридор за износ на зърно от украинските пристанища.  Говорителят на Путин Дмитрий Песков потвърди пред ТАСС предстоящото посещение на турския президент в Русия на 5 август.

С посредничеството на Турция и ООН Киев и Москва подписаха на 22 юли споразумение в Истанбул за възобновяване на доставките на украинско зърно от украинските черноморски пристанища, което ще облекчи международната продоволствена криза. Сделката предвижда установяването на съвместен координационен център в Истанбул, който да извършва инспекции на входовете и изходите на пристанищата и ще гарантира сигурността на маршрутите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Аха. Тъй ва! Вай-вай-вай какви каръци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
голям праззз, това им беше на вааатниците! Най много да превземат още 5-10 села и приключват, започна контра-офанзивата и постепеното им изгонване от Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Lemon's
преди 1 година
Какви рашки победи, само? Два месеца превземаха едни вторични суровини "Азовстал" сега електроцентрала на въглища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Може би щото си обичат "Жигулита" с ръчни скорости и без повдигачи на прозорците , а не могат да карат Porche с типтроник и климатроник ... :))) ... Гоше , нали знаеш кой е по-проозззт от крадците на съдомиялни машини ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Хе взели някаква си ел.централа с неекологично гориво Що не превземат някое ВЕИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
152-ри ден от войната накратко - руската лудост продължава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още