IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна може да изпрати големи банки на съд за военни престъпления

Банки, сред които и водещи европейски и американски, помагат на режима в Кремъл да води война, смятат в Киев

21:47 | 26.07.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Големите европейски  и американски банки като JP Morgan, HSBC и Citi трябва да бъдат разследвани за военни престъпления, защото помагат на режима в Кремъл да воюва в Украйна. Това коментира един от икономическите съветници на украинския президент Олег Устенко, цитиран от CNBC.

"Всеки, който финансира тези военнопрестъпници, които вършат тези ужасни неща в Украйна, е съпричастен към тези престъпления", пояснява той и допълва, че Киев ще изпрати доказателства в Международния наказателен съд в Хага. Информацията се събира от украинското Министерство на правосъдието и службите за сигурност. 

На този етап банките не коментират тези обвинения, посочва още CNBC.

Преди седмица Financial Times съобщи, че украинското правителство е изпратило писма до водещи банки, включително  JP Morgan, Credit Agricole и HSBC, с искане да прекратят своите отношения с търговците на руски петрол. В писмо, подписано от Устенко, до което има достъп FT, Киев настоява още банките да продадат своите акции в "Газпром" и "Роснефт".

Изданието посочва, че в писмото украинските власти обвинява банките, че финансират продължаването на военните действия, отпускайки финансиране на компании, които пренасят руски петрол. Предупрежданието е, че кредитните институции няма да бъдат допуснати до възстановяването на Украйна след края на войната, посочва още FT.

Това не е първата заплаха от Киев за големия бизнес. В началото на военните действия Украйна предупреди петролните компании да спрат да търгуват с руския петрол. В резултат големите в сектора започнаха един по един да се изтеглят от съвместните си руски проекти и ограничиха силно покупките на руски петрол.

Украинската икономика ще се свие с 35-40% през тази година, коментира още икономическият съветник на Володомир Зеленски. Причината е, че близо половината от компаниите в Украйна не работят или не работят с пълния си капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Frosty
преди 1 година
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха- Украинските тавариши май съвсем изплискаха легена... Може би следващия хода на украинското правителство е да нападне Евросъюза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Гнъсните укpoпитеци се самозабравиха - опитват се да заплашват трите най-големи банки на света !!! Сами си ритат столчето - накрая на света ще му писне от тях и всички с кеф ще гледат как руснаците ги смазват. Надpyсаният *** с *** зелена тениска се помисли за господар на света, но ще свърши на въжето като бясно пце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Petar2015
преди 1 година
Банкерите там не разбират украински, опитайте с жестове. Ама да не са многозначителни. Да не се окаже, че украинските сметки в американски банки са замразени, за покриване на неплатени дългове (за получено оръжие).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Кейтел, който подписва безусловната капитулация на нацистка Германия си мислел, че това ще го запази жив. Осъдили го, обесили го. Зеленски да го има предвид. С банки ще ми се заиграва кървавия клоун. Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Банки, сред които и водещи европейски и американски, помагат на режима в Кремъл да води война, смятат в Киев === западенците на Украйна са толкова ответи от вятъра, че им трябва котва на авионосец, за да ги задържи на земята. Язък, авионосец в Черното море не мое влезе. Це зрада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Gocho
преди 1 година
Как беше тая за обущара "Суди, дружок, не свыше сапога"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
Олег Устенко сигурно има възпалени палци, докато изcмyче тая концепция е било голяма борба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още