IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще продава и втечнения газ при променени условия

Клиентите няма да плащат в долари, а алтернативната валута все още се обсъжда, твърдят източници на Ройтерс

09:56 | 29.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руската компания "Сахалин Энерджи" е изпратила на своите клиенти искане за промяна в начина на плащане за втечнения газ, пише Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Искането за промяната се случва само седмици след указа на руския президент Владимир Путин, чрез който Русия де факто национализира проекта.

Исканията на Москва са сега плащанията да бъдат извършвани през московски клон на европейска банка, като се обсъжда и смяна на валутата - от долари в китайски юани, японски йени или корейски вонове, твърдят източниците на агенцията.

Ройтерс отбелязва, че руската компания не отговаря на запитванията относно тази информация, а някои от големите клиенти, сред които японските Tokyo Gas и JERA, отказват коментар.

Към този момент няма и информация за развитието на "Сахалин Энерджи" след указа на Путин. Компанията управлява най-големия проект за втечнен газ в света с добив от 12 млн. тона годишно. В него акционери бяха "Газпром" (50%), Shell и две японски търговски компании - Mitsui & Co и Mitsubishi Corp. Москва създаде нова компания, в която "Газпром" имаше гарантиран дял, а останалите акционери бяха поканени да докажат своето участие в проекта.

Shell търси купувач на своите активи в този проект, след като взе решение да се изтегли от руския пазар.

Основната част от износа на "Сахалин Энерджи", който се равнява на 4% от световното производство на втечнен газ, се насочва към Япония.

От април с указ на Владимир Путин клиентите на "Газпром" от враждебни държави трябваше да приемат едностранна промяна в начина на плащане - през "Газпромбанк" и в руски рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още