fallback

„Газпром“ обвинява Siemens Energy в неадекватна поддръжка на газовата турбина

Руската газова компания дава ново обяснение за намалените обеми на доставки и отправя обвинения към германската компания

10:10 | 30.07.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След ограничаването на доставките на газ по газопровода „Северен поток“ в Балтийско море руската енергийна компания „Газпром" се оплака от продължаващи проблеми с газовата турбина, върната в Европа от Канада.

Турбината е била докарана от Канада в Германия, а не директно в Русия, без да бъде съгласувано това с „Газпром", заяви заместник-ръководителят на държавната компания Виталий Маркелов по руската държавна телевизия „Россия-24" в петък.

Сега Русия можела да приеме ремонтираната турбина само ако има гаранции от ЕС и Обединеното кралство за неприлагане на западни санкции. Маркелов не обясни защо турбината не може да бъде приета директно от руската страна.

По-рано тази седмица Siemens Energy обвини Русия, че забавя вноса на компонента: „Транспортът на турбината е подготвен и може да започне веднага", заяви групата в понеделник. „Липсват обаче необходимите митнически документи за внос в Русия. Тази информация може да бъде предоставена само от клиента“.

„В момента не виждаме никаква връзка между турбината и извършените или обявените съкращения на газа“, поясниха още от европейската компания. А германското правителство обвинява Русия, че играе силова игра с турбината и използва газа като средство за оказване на натиск срещу западните санкции.

Маркелов заяви, че „Газпром“ е изпратил десет писма до Siemens Energy, но само една четвърт от проблемите, от които се оплаква, са били отстранени. Не бяха дадени подробности, но компанията обяви, че ще публикува част от комуникацията си със Siemens Energy. В момента в компресорната станция, която е важна за „Северен поток", работи само една от шестте турбини, каза Маркелов.

Според телевизионния репортаж друга турбина се подготвя за ремонт в Канада. Освен това в компресорната станция имало три турбини, които трябвало да бъдат ремонтирани на място от експерти на Siemens.

Предишния ден Кремъл заяви, че Русия се надява на бързо връщане на турбината и нейното инсталиране. Според „Газпром" турбината е важна за създаването на необходимото налягане за изпомпване на газа. „Газпром“ неколкократно обвини своя подизпълнител Siemens Energy, че не е предоставил необходимите документи и информация за ремонта на нужния елемент. Siemens Energy отхвърли и тези обвинения.

В сряда руската газова компания намали доставките по „Северен поток" до 20 % от максималния капацитет, тъй като според компанията друга турбина е трябвало да бъде подложена на профилактика. Като причина се посочват техническите правила за безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
fallback