IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ обвинява Siemens Energy в неадекватна поддръжка на газовата турбина

Руската газова компания дава ново обяснение за намалените обеми на доставки и отправя обвинения към германската компания

10:10 | 30.07.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ANATOLY MALTSEV</em></p>

Снимка: EPA/ANATOLY MALTSEV

След ограничаването на доставките на газ по газопровода „Северен поток“ в Балтийско море руската енергийна компания „Газпром" се оплака от продължаващи проблеми с газовата турбина, върната в Европа от Канада.

Турбината е била докарана от Канада в Германия, а не директно в Русия, без да бъде съгласувано това с „Газпром", заяви заместник-ръководителят на държавната компания Виталий Маркелов по руската държавна телевизия „Россия-24" в петък.

Сега Русия можела да приеме ремонтираната турбина само ако има гаранции от ЕС и Обединеното кралство за неприлагане на западни санкции. Маркелов не обясни защо турбината не може да бъде приета директно от руската страна.

По-рано тази седмица Siemens Energy обвини Русия, че забавя вноса на компонента: „Транспортът на турбината е подготвен и може да започне веднага", заяви групата в понеделник. „Липсват обаче необходимите митнически документи за внос в Русия. Тази информация може да бъде предоставена само от клиента“.

„В момента не виждаме никаква връзка между турбината и извършените или обявените съкращения на газа“, поясниха още от европейската компания. А германското правителство обвинява Русия, че играе силова игра с турбината и използва газа като средство за оказване на натиск срещу западните санкции.

Маркелов заяви, че „Газпром“ е изпратил десет писма до Siemens Energy, но само една четвърт от проблемите, от които се оплаква, са били отстранени. Не бяха дадени подробности, но компанията обяви, че ще публикува част от комуникацията си със Siemens Energy. В момента в компресорната станция, която е важна за „Северен поток", работи само една от шестте турбини, каза Маркелов.

Според телевизионния репортаж друга турбина се подготвя за ремонт в Канада. Освен това в компресорната станция имало три турбини, които трябвало да бъдат ремонтирани на място от експерти на Siemens.

Предишния ден Кремъл заяви, че Русия се надява на бързо връщане на турбината и нейното инсталиране. Според „Газпром" турбината е важна за създаването на необходимото налягане за изпомпване на газа.

„Газпром“ неколкократно обвини своя подизпълнител Siemens Energy, че не е предоставил необходимите документи и информация за ремонта на нужния елемент. Siemens Energy отхвърли и тези обвинения.

В сряда руската газова компания намали доставките по „Северен поток" до 20 % от максималния капацитет, тъй като според компанията друга турбина е трябвало да бъде подложена на профилактика. Като причина се посочват техническите правила за безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
А кой политически спря газа за България и иска да и се плаща с виетнамски донки :) Тези политическите глупости си ги заври отзаде :) Много филми гледаш ! русия ще бъде наказана както беше наказана Германия по време на ВСВ. ТОЧКА ! Може да отнеме от 1-5 години но САЩ ще си свършат работата както го направиха през ПСВ и ВСВ :) И да ти е тъжно това е истината...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Тик.вичко, кой кого ИЗНУДВА? Кой спира по ПОЛИТИЧЕСКИ причини един проект, получил всички възможни законови разрешения и съгласувания? Няма законно основание за спирането на проекта СП-2 и затова просто го мотаят и фактически ИЗНУДВАТ "Газпром". Но сами се набутаха в киреча до шия. Производствената инфлация в Германия и повечето *** страни надминава 40%. Нищо работа, нали? Много производства предпочитат пълно спиране пред губеща дейност. Така е, когато икономиката се поставя в услуга на съмнителни политики, вместо да се прави обратното. Някой да им е крив? Освен Путин, де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
Пишеш кръгли като зелка глупости. Не си струва да си губя времето с тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
bigiadri
преди 1 година
Каквото и да направи ЕС ,руснаците ще търсят всякакви причини за да изнудват! Повече от ясно е ,че те партньор на ЕС няма вече да бъдат и от санкциите ги боли и се мъчат да ги махнат ,поне част от тях ,ама НЯМА! Напротив трябва още да бъдат санкционирани.Те разбират само и единствено от СИЛА, това е начина да си подвият опашката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
v_tin
преди 1 година
Компресорите не бяха ли италиански, за такива се говореше по време на изграждането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Нефелен ... турбините на СП2 са на GE Oil&Gas , управлението също , компресорите и те са хамерикански ... :))) ... Сменете я тая пробита опорка ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
Добре, цензурате истината. Но кукли на конци не могат да кажат, кое бюро в САЩ реши, че изпълняват условието за рецесия, а да се казва, че няма такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
aldy
преди 1 година
Производството на газови турбини на Ролс-Ройс впоследствие преминава към Сименс. Затова и Сименс не може да се справи с ремонта, та ги праща в бивше поделение на РР в Канада. А Сименс се оказаха ненадежден партньор с много посредствени възможности и политически слугинаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
Сименс не е изпълнила повечето заявки за ремонт на газовите турбини. Предстои планов капитален ремонт на още няколко такива турбини от пишман доставчика Сименс. Са сведение, на СП-2 няма никакви турбини на Сименс. Всичко си е руско производство. И това е естествено, след като само няколко страни в света могат да произвеждат турбини - от парните, до турбините на самолетите. Русия отдавна произвежда всякакви турбини. Но по времето на СП-1 са решили, че е възможно да използват газови турбини на Ролс-Ройс, защото тогавашната политическа ситуация е позволявала такова решение. Сега юроgейците да се сърдят на себе си. Сименс ще бъде съден да заплати нанесените щети и пропуснати ползи. А Германия може на часа да получи газ от СП-2, който е тотов да заработи веднага. Но се инати като магаре на лед. И напълно ще си съсипе икономика и енергетика. Германците произвеждат важни стоманени части за ветрените мелници. Без газ това производство спира. Та да продължават да се инатят. Газът вече надхвърли $2200 и ще расте още. Честито и на нас, защото сме най-умни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Хаха ... платена мaстия , най-качествените и ефективни турбини в света са на Siemens и GE Oil&Gas ... Кроманьонците от гъзпром се кълчат , щото идва момент да отговарят пред международни съдилища , защо спират изрядни търговски договори , и единствената сламка , е че някой не си е свършил работата ... Ама ще ударят на гранитна плоча ... Нема да ги видите тия $300млрд , заминават за Украйна за възстановяване на мостове , пътища и сгради . Освен тия пари , ще ви кофискуват и всяка друга гъзпромовска собственост и ще я продадат ... И ще купуваме втечнен газ и още Ф16-ки ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още