fallback

FT: Китай засилва позиции в развиващия се свят чрез рекордно кредитиране

Отпуснатите от китайски банки заеми на развиващите се страни през последните две години са надминали тези от Световната банка, показа проучване на FT

10:53 | 18.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Заемите, отпуснати от Китай на други развиващи се страни, са се увеличили значително през последните две години, като надминават размера на кредитирането за тях от Световната банка.

Това е поредният ярък показател за икономическата експанзия на страната и стремежа на правителството да си подсигури необходимите му суровини, пише Financial Times.

Две от най-големите банки в Китай – China Development Bank и China Export-Import Bank, са предоставили заеми за поне 110 млрд. долара на правителства и компании от развиващи се страни през 2009 и 2010 г., сочи проучване на Financial Times.

За същия период Световната банка е финансирала проекти в същите страни за 100,3 млрд. долара, което е по-малко в сравнение с кредитирането от Китай. Стойностите на заемите от Китай и Световната банка са рекордно високи, което може да се обясни с последиците от финансовата криза.

Големият обем на кредитирането на двете китайски банки в чужбина демонстрира стратегията на Пекин да се превърне във водеща сила в глобализацията и да намали икономическата си зависимост от износа към западните пазари, коментира изданието.

Финансовата криза позволи на Пекин да преследва интересите на големите енергийни компании в Китай чрез отпускането на заеми за страните, богати на енергийни ресурси в момент, в който финансирането бе недостъпно на международните пазари.

Отпуснатите от банките заеми включват споразумения за предоставяне на петрол от Русия, Венецуела и Бразилия, както и заеми за индийска компания за закупуване на оборудване за нейните инфраструктурни проекти в Гана, както и за построяването на железопътни линии в Аржентина.

Световната банка се опитва да намери начини за сътрудничество с Китай, за да се избегне ескалация на конкуренцията помежду им по кредитни сделки. Самият Китай бе сред най-големите получатели на заеми на Световната банка в миналото. „Една от темите, които обсъждах с китайските власти, е как можем да работим заедно, за да обменим опит за подкрепа на други развиващи се страни, независимо дали те са в Югоизточна Азия или Африка,“ заяви президентът на Световната банка Робърт Зелик при посещението си в Китай през 2010 г.

Кредитите, отпуснати от Китай на големи производители на петрол, вече събудиха тревоги в САЩ за енергийната сигурност на страната. Според някои анализатори под влияние на китайските инвестиции петролните компании може да намалят доставките на петрол към САЩ и да подхранват антиамериканските режими в Латинска Америка.

Данните от проучването на Financial Times са събрани чрез публичните съобщения на китайските банки, самите кредитополучатели и китайското правителство. Китай също оказва финансова помощ и на други развиващи се страни, но не предоставя данни за сключените споразумения.

Чрез отпускането на заеми Китай прави и поредната стъпка към интернационализиране на валутата си. Например половината от заемите за 20 млрд. долара, отпуснати на Венецуела, са били деноминирани в юани и предназначени за покупката на китайски стоки и оборудване. В други случаи заемите в чужда валута идват директно от огромните валутни резерви на Китай.

Днес стана ясно още, че преките чуждестранни инвестиции в Китай са се увеличили до рекордните 105,7 млрд. долара през 2010 г., подчертавайки доверието на чуждите инвеститори в растежа на китайската икономика.

Инвестициите са нараснали със 17,4% на годишна база, сочат правителствените статистически данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:23 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още