fallback

Китайска държавна банка ще открива клонове в САЩ

Най-голямата китайска банка ICBC може да стане първата контролирана от Пекин банка, която има клонове в САЩ

15:21 | 22.01.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Най-голямата банка в Китай – контролираната от Пекин Industrial & Commercial Bank of China, е подписала споразумение, което може да я направи първата китайска държавна банка, която има клонове в САЩ, съобщава Wall Street Journal.

Сделката тепърва предстои да се одобри от щатските регулаторни органи.

Според условията на споразумението Industrial & Commercial Bank of China се е съгласила да придобие мажоритарен дял в американското дъщерно дружество на Bank of East Asia.

Цената не е оповестена, но източници, запознати със сделката, съобщават, че придобиването е на стойност около 100 млн. долара.

Bank of East Asia е частна банка със седалище в Хонконг. Нейното дъщерно дружество в САЩ има общо 13 клона в щатите Ню Йорк и Калифорния.

Industrial & Commercial Bank of China и Bank of East Asia са разговаряли с регулаторните органи в САЩ, които трябва да дадат своето съгласие, за да може да се завърши сделката.

При успех това може да даде начало на инвазията на китайски финансови институции в САЩ, коментира изданието.

Споразумението е подписано по време на посещението на китайския президент Ху Дзинтао в САЩ, което се очаква да засили търговските връзки между двете страни.

Очаква се сделката да бъде внимателно инспектирана от регулаторните органи в САЩ, в това число и от Комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ, известен като CFIUS, като причината за това е държавният статут на китайската банка.

Предишният опит на китайска банка да придобие банка в САЩ бе отхвърлен от регулаторите. ”Това ще бъде дълъг процес”, прогнозира източник, запознат с въпроса, пожелал анонимност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още