IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска държавна банка ще открива клонове в САЩ

Най-голямата китайска банка ICBC може да стане първата контролирана от Пекин банка, която има клонове в САЩ

15:21 | 22.01.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Китайска държавна банка ще открива клонове в САЩ

Най-голямата банка в Китай – контролираната от Пекин Industrial & Commercial Bank of China, е подписала споразумение, което може да я направи първата китайска държавна банка, която има клонове в САЩ, съобщава Wall Street Journal.

Сделката тепърва предстои да се одобри от щатските регулаторни органи.

Според условията на споразумението Industrial & Commercial Bank of China се е съгласила да придобие мажоритарен дял в американското дъщерно дружество на Bank of East Asia.

Цената не е оповестена, но източници, запознати със сделката, съобщават, че придобиването е на стойност около 100 млн. долара.

Bank of East Asia е частна банка със седалище в Хонконг. Нейното дъщерно дружество в САЩ има общо 13 клона в щатите Ню Йорк и Калифорния.

Industrial & Commercial Bank of China и Bank of East Asia са разговаряли с регулаторните органи в САЩ, които трябва да дадат своето съгласие, за да може да се завърши сделката.

При успех това може да даде начало на инвазията на китайски финансови институции в САЩ, коментира изданието.

Споразумението е подписано по време на посещението на китайския президент Ху Дзинтао в САЩ, което се очаква да засили търговските връзки между двете страни.

Очаква се сделката да бъде внимателно инспектирана от регулаторните органи в САЩ, в това число и от Комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ, известен като CFIUS, като причината за това е държавният статут на китайската банка.

Предишният опит на китайска банка да придобие банка в САЩ бе отхвърлен от регулаторите. ”Това ще бъде дълъг процес”, прогнозира източник, запознат с въпроса, пожелал анонимност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
орк
преди 13 години
Китайци ще управляват банка в Щатите :))) това е като Лада да прави джипове там... много хляб и студена вода ги чакаКитайците, които ще спестяват в китайската банка едва ли ще са много, а китайско финансиране на високотехнологични компании в САЩ едва ли ще се случи някогаОсвен ако някой не знае финансово ишлеме ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Nabludatel777
преди 13 години
Ти наистина си голям "фен" на КНР?! Това обаче не означава , че може да отписваш САЩ...а за китайците като за наш Х Петър ще е само мириса на "варената жаба"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Сбърка. Китай.Те се гърчат от миналата година още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 13 години
Иронията е в това, че сама се сварява, а току дава акъл на останалия свят как да се държи, какво да яде, колко да харчи...Странна жаба.U S A
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Чърчил
преди 13 години
нямат избор, жабата отдавна е сварена и почти изядена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Не знам, какво си мислят американските власти, но, май ще станем свидетели на колосална проява на синдрома на сварената жаба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още