IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедствието в Япония в цифри

Очаква се жертвите да надхвърлят 10 хил., около 500 хил. души са били евакуирани, над 76 хил. сгради са понесли щети

18:10 | 15.03.11 г.
<p>Японски град в префектура Ивате след цунамито. <i>Снимка: БТА</i></p>

Японски град в префектура Ивате след цунамито. Снимка: БТА

След опустошителното земетресение в Япония на 11 март и последвалото го цунами тежката ситуация по североизточното крайбрежие на островната държава се задълбочи и от проблеми с ядрени реактори. От Ройтерс предлагат списък на очакваните последици от бедствията.

Жертви
Очаква се жертвите да надхвърлят 10 хил. души, като най-тежко засегнати бяха североизточните префектури Мияги, Ивате и Фукушима. Броят на потвърдените жертви към момента е над 3 хил., но властите казват, че не могат да се свържат с над 15 хил. души за потвърждение, че са в безопасност, съобщи японската агенция NHK.

Евакуирани
Около 500 хил. души са били евакуирани от 10 префектури, по данни на вестник Mainichi. Стотици очакват помощ в изолирани зони без достъп до храна.

Щети по сградния фонд
Над 76 хил. сгради са понесли щети, от които най-малко 6 300 са напълно разрушени, посочва NHK.

Влияние върху икономиката
От Citigroup изчисляват, че щетите върху жилищата и инфраструктурата ще възлязат на 5-10 трлн. йени, докато от Barclays очакват икономически загуби за 15 трлн. йени (183,7 млрд. долара), или 3% от БВП на Япония. Сходни изчисления направиха и от Credit Suisse.

UBS прогнозира, че японската икономика ще нарасне с 1,4% тази година спрямо предишната си прогноза за ръст от 1,5%. Компанията обаче повиши прогнозата си за растежа през 2012 г. до 2,5% от предишната оценка за 2,1%.

Заради натрупването на опасения за икономическото отражение на бедствията и ядрените проблеми индексът Nikkei 225 приключи търговията във вторник със спад от 10,55%, докато по-широкият TOPIX загуби 9,5%. И двата отбелязаха най-големите си еднодневни спадове от глобалните разпродажби след краха на Lehman Brothers през 2008 г. насам.

Сегмент А на Токийската фондова борса, който включва най-големите компании в страната, загуби около 626 млрд. долара от пазарната си капитализация в първите две сесии от тази седмица.

Брой държави, предложили помощ
По данни на японското външно министерство 102 държави и 14 международни организации са предложили досега помощ на Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още