IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в еврозоната е най-важното събитие в света за 2011

Според анкетата на Dnes.bg на второ място е природният катаклизъм в Япония, а на трето - Арабската пролет

15:54 | 26.12.11 г.
Кризата в еврозоната е най-важното събитие в света за 2011

Кризата в Еврозоната е най-важното събитие в света за отминаващата 2011 година, сочат данните от анкетата на Dnes.bg, в която се включиха общо 15 235 души.

36% от всички участвали в допитването смятат, че именно финансовите проблеми на страните, използващи еврото, белязаха най-сериозно настоящата година.

След дълги умувания и преговори през декември страните в ЕС постигнаха принципно споразумение за по-строги бюджетни правила в еврозоната, включително ангажимент за балансирани бюджети и по-автоматични санкции при високи дефицити. Въпросите "Какво ще се случи в бъдеще" и "Ще оцелее ли Еврозоната" обаче със сигурност предстои да ни занимават и през следващата година.

Трусът в Япония, последвалото цунами и аварията в АЕЦ Фукушима останаха на второ място в събитията за годината с гласовете на 30% от участвалите в анкетата.

На 11 март трус с магнитуд 9 по скалата на Рихтер разтърси "Страната на изгряващото слънце", а малко по-късно огромни вълни цунами връхлетяха страната.

Страшното обаче не свърши дотук – малко по-късно бе съобщено за изтичане на радиация от АЕЦ „Фукушима“1 – събитие, което държа на тръни целия свят повече от месец. В крайна сметка ситуацията бе овладяна, а Япония показа на целия свят как една страна може да се изправи на крака след такъв жесток удар от природата.

Читателите на Dnes.bg отредиха третото място в анкетата за събитие на годината на Арабската пролет, която даде начало на революциите в арабските страни. Всъщност тя започна още през декември 2010 година, но истинското й развитие настъпи през 2011 година с премахването на режимите на Бен Али, Хосни Мубарак, Муамар Кадафи, както и с протестите в Йемен, Йордания и Сирия.

Нататък в резултатите от анкетата следват залавянето на генерал Ратко Младич и изправянето му пред трибунала в Хага с 8% и премахването на режима на Муамар Кадафи в Либия със 7% от гласувалите.

Изненадващо потайното ликвидиране на лидера на „Ал Кайда“ Осама бен Ладен събра едва 3% от гласовете в анкетата. На 2 май светът осъмна с новината, че терорист №1 е убит при ръководена от САЩ специална операция в Пакистан. Въпреки това снимки на убития бен Ладен така и не бяха публикувани и това породи сериозни съмнения в твърденията на американските власти.

Също 3% от гласовете събра новината за смъртта на съоснователя на Apple Стив Джобс.

Величието на кралските сватби във Великобритания и Мароко пък са събитие №1 за годината на едва 1% от анкетираните.

Още шарени новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още