fallback

Южна Корея понижи основната си лихва за първи път от три години

Мярката цели стимулиране на вътрешното търсене, след като износно ориентирана й икономика страда от европейската дългова криза

10:50 | 12.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Централната банка на Южна Корея неочаквано свали основната си лихва за първи път от три години насам, след като рисковете за глобалната икономика се увеличават, съобщава ВВС. Понижението с 0,25 процентни пункта до 3% следва подобни действия, предприети преди седмица от Европейската централна банка и Китайската централна банка. Ходът цели стимулиране на вътрешното търсене, тъй като европейската дългова криза продължава да затруднява износителите. Корея е износно ориентирана икономика и спадащото търсене на ключов пазар като Европа буди безпокойство. „По-ниските лихви може също така да смекчат влиянието на силната местна валута в последните месец-два“, коментира Ричард Джерам, главен икономист в Bank of Singapore.

Корейската централна банка посочва в своето изявление, че икономическият растеж в страната се е забавил повече от очакваното, като темповете в износа и вътрешното търсене остават ниски.

През миналия месец финансовото министерство на Корея понижи прогнозата си за растежа през тази година от 3,7% на 3,3%. Централната банка очаква темпът на растеж на световната икономика също да се окаже по-слаб от предвижданото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още