IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска свободна търговска зона с Япония и Корея

Евентуално споразумение за свободна търговия би създало пазар от над 1,5 млрд. потребители

22:21 | 14.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Китайският премиер Уън Дзябао, южнокорейският президент Ли Мюн Бак и японският премиер Йошико Нода. Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският премиер Уън Дзябао, южнокорейският президент Ли Мюн Бак и японският премиер Йошико Нода. Снимка: Ройтерс

Лидерите на Китай, Япония и Южна Корея се споразумяха да започнат преговори за създаването на зона за свободна търговия между трите страни – 3 от 4-те най-големи азиатски икономики, съобщава Bloomberg.

Китайският премиер Уън Дзябао, японският премиер Йошико Нода и южнокорейският президент Ли Мюн Бак се срещнаха в Пекин в края на миналата седмица, след като икономическите министри на 3-те страни подписаха инвестиционно споразумение, което се определя като „основополагащ договор за тристранно сътрудничество в икономическата сфера“.

Създаването на зона за свободна търговия ще съживи икономическата активност в региона и ще подкрепи икономическата интеграция в Източна Азия, изтъква Уън.

Като център на зоната за регионално икономическо сътрудничество Китай е предложил крайбрежната провинция Шандун. Очаква се Япония и Южна Корея също да направят свои предложения.

Сътрудничеството между 3-те страни е „много важно“, за да може регионът да остане ключов, глобален център на растеж, посочва Нода.

Визирайки икономическите проблеми в САЩ и Европа, южнокорейският президент Ли допълва, че „във времена на криза, протекционизмът би затруднил възстановяването“.

Евентуално споразумение за свободна търговия би създало пазар от над 1,5 млрд. потребители. По-близките икономически и търговски връзки ще помогнат и за повишаване на политическото доверие в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Интересно, мотивът за улесняване технологическото проникване какъв дял заема в инвестиционните намерения на Поднебесната, как японското умение за национално отговорно коопериране ще му противостои и как корейците ще балансират м/у тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още