IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай пак ще стеснява пропастта между бедни и богати

Пекин ще предприеме мерки за по-справедливо разпределение на доходите

10:45 | 06.02.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Китай пак ще стеснява пропастта между бедни и богати

Китайското правителство обеща да стесни пропастта между бедни и богати. Пекин ще предприеме допълнителни мерки в подкрепа на доходите, включително планира да задължи държавните компании да отделят повече средства за различни социални програми, предаде АП.

Управляващите обещават и да увеличат разходите за здравеопазване и образование, но засега не дават подробности как ще наложат промени, които биха могли да навредят на държавната промишленост, отбелязва агенцията.

“Ние трябва да задълбочим реформите в разпределението на доходите, за да защитим социалната справедливост, правосъдието, хармонията и стабилността”, посочва се в изявление на кабинета.

Още през януари Пекин съобщи, че широко използваният Коефициент на Джини за разпределението на доходите е бил 0,474 през 2012 г. Приближаването на стойности, по-близки до 1, означава, че се засилва социалното неравенство, а властите в Китай се опасяват, че страната ще се нареди сред най-неравнопоставените общества.

Бумът в Китай донесе милиарди за определен кръг предприемачи, но като цяло за страната ръстът на доходите остава муден. Социалното и политическото напрежение в страната се засилват все повече на фона на охолния живот, който водят държавниците, партийните функционери и висшите офицери.

Комунистическите лидери са давали многократни обещания да намалят разликата между доходите на елита, които са се облагодетелствали от икономическата реформа, и бедното мнозинство в страната. От месеци се тиражират слухове, че правителството работи върху нов план за свиването на “ножицата”. Пекин обаче ще трябва да се изправи пред сериозната съпротива на държавните компании и техните съюзници в Комунистическата партия.

Привърженици на реформата смятат, че стесняването на разликата в благосъстоянието ще изисква не само повишаване на социалните разходи, но и основни промени в икономическата структура на Китай за ограничаване на господстващото положение на държавните компании, които контролират широк спектър от индустрии.

Богатството на субсидираните държавни компании, които плащат малко данъци или дивиденти, е ключов източник на общественото недоволство. Планът на властите показва, че те са признали сериозността на икономическите и социалните дисбаланси и обмислят някои промени.

По-високите разходи за образование и социални мерки целят освобождаването на повече средства от бюджетите на домакинствата и повишаване на потребителските разходи като мярка за дългосрочното намаляване на зависимостта на китайската икономика от износа и инвестициите.

Правителството направи частични промени през последните години, включително повиши минималната работна заплата за работници в промишлеността. Според икономисти обаче това е имало слабо влияние за повишаването на доходите, а ръст в някои сектори се забелязва единствено заради засилващата се конкуренция за намаляващата работна ръка в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Melani2
преди 11 години
"....основни промени в икономическата структура на Китай за ограничаване на господстващото положение на държавните компании, които контролират широк спектър от индустрии".Труден за реализиране план,ще си остане "козметичен".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още