fallback

Китай пак ще стеснява пропастта между бедни и богати

Пекин ще предприеме мерки за по-справедливо разпределение на доходите

10:45 | 06.02.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Китайското правителство обеща да стесни пропастта между бедни и богати. Пекин ще предприеме допълнителни мерки в подкрепа на доходите, включително планира да задължи държавните компании да отделят повече средства за различни социални програми, предаде АП.

Управляващите обещават и да увеличат разходите за здравеопазване и образование, но засега не дават подробности как ще наложат промени, които биха могли да навредят на държавната промишленост, отбелязва агенцията.

“Ние трябва да задълбочим реформите в разпределението на доходите, за да защитим социалната справедливост, правосъдието, хармонията и стабилността”, посочва се в изявление на кабинета.

Още през януари Пекин съобщи, че широко използваният Коефициент на Джини за разпределението на доходите е бил 0,474 през 2012 г. Приближаването на стойности, по-близки до 1, означава, че се засилва социалното неравенство, а властите в Китай се опасяват, че страната ще се нареди сред най-неравнопоставените общества.

Бумът в Китай донесе милиарди за определен кръг предприемачи, но като цяло за страната ръстът на доходите остава муден. Социалното и политическото напрежение в страната се засилват все повече на фона на охолния живот, който водят държавниците, партийните функционери и висшите офицери.

Комунистическите лидери са давали многократни обещания да намалят разликата между доходите на елита, които са се облагодетелствали от икономическата реформа, и бедното мнозинство в страната. От месеци се тиражират слухове, че правителството работи върху нов план за свиването на “ножицата”. Пекин обаче ще трябва да се изправи пред сериозната съпротива на държавните компании и техните съюзници в Комунистическата партия.

Привърженици на реформата смятат, че стесняването на разликата в благосъстоянието ще изисква не само повишаване на социалните разходи, но и основни промени в икономическата структура на Китай за ограничаване на господстващото положение на държавните компании, които контролират широк спектър от индустрии.

Богатството на субсидираните държавни компании, които плащат малко данъци или дивиденти, е ключов източник на общественото недоволство. Планът на властите показва, че те са признали сериозността на икономическите и социалните дисбаланси и обмислят някои промени.

По-високите разходи за образование и социални мерки целят освобождаването на повече средства от бюджетите на домакинствата и повишаване на потребителските разходи като мярка за дългосрочното намаляване на зависимостта на китайската икономика от износа и инвестициите.

Правителството направи частични промени през последните години, включително повиши минималната работна заплата за работници в промишлеността. Според икономисти обаче това е имало слабо влияние за повишаването на доходите, а ръст в някои сектори се забелязва единствено заради засилващата се конкуренция за намаляващата работна ръка в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още