IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разработва платформа за търговия с проблемни активи

Липсата на добре установени правила относно търговията с активите поставя китайските банки пред затруднения

17:05 | 09.08.13 г.
Китай разработва платформа за търговия с проблемни активи

Китай разработва нова платформа за търговия, чрез която банките ще могат да продават кредити на по-широк кръг от физически и юридически лица – ход, който може да спомогне за продажбите на проблемни активи на частни инвеститори, съобщава Ройтерс.

Новата платформа за търговия, която в момента е в тестови вариант, има за цел да улесни достъпа на нов клас инвеститори, в това число небанковите финансови институции и големите компании.

В момента липсата на добре установени правила относно активите практически оставя пред банките само две възможности: да продават необслужваните кредити чрез частни сделки, най-вече с големи, подкрепяни от Пекин компании за управление на активи, или да ги подновяват за неопределено време с цел избягване на осчетоводяването на загуби.

Повечето анализатори смятат, че Пекин в крайна сметка ще бъде принуден да използват някои публични средства, за да понижи размера на лошите кредити в държавните банки. Възможността да се засегнат по-малко частни капитали обаче е предпоставка за намаляване на разходите по спасяването.

Новата платформа ще може да подпомогне усилията за привличане на частни инвеститори, като позволява определяне на цените на кредитните трансфери чрез създаване на критерии, които могат да насочват бъдещите сделки. От Пекин смятат, че по-голямата прозрачност в ценообразуването би могла да привлече още повече инвеститори.

За целта Китайската банкова регулаторна комисия ще въведе т.нар. "система за трансфер на кредити" в междубанковия пазар на страната, който ще включва както банките, така и небанковите финансови институции и големите компании. Системата ще даде възможност за прехвърляне както на обезпечени дългови ценни книжа, така и на незастраховани бонове.

Новата платформа ще бъде администрирана от китайския Централен депозитар и Clearing Co. - държавно стимулирана клирингова къща, чиято дейност е свързана със сделките на междубанковия пазар на облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още