IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една от големите инвестиционни банки в Китай се готви за IPO

China International Capital Corporation се нуждае от свеж капитал, за да устои на конкуренцията

16:20 | 09.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Една от големите инвестиционни банки в Китай се готви за IPO

Една от най-големите инвестиционни банки в Китай China International Capital Corporation (CICC) се подготвя за своето първично публично предлагане (IPO). Или с други думи – тя планира излизането си на фондовата борсата, за да търси свеж капитал.

Левин Джу, директор на брокерския отдел на банката, е разпоредил вътрешно проучване относно възможността банката да излезе на борсата, споделят запознати, на които се позовава Financial Times.

Левин Джу дълго време се съпротивляваше на идеята за първично публично предлагане главно заради изискванията за обявяване на размера на заплащането на директорите на CICC. Според запознати Джу печели повече от своите колеги в другите инвестиционни банки и посредници, които са под прекия контрол на държавата. Явно проблемът със заплащането е наистина сериозен.

През последните няколко години инвестиционната банка води ожесточена борба с конкурентите си. И според повечето служители банката се нуждае от капитал, за да запази пазарните си позиции.

Дзин Лицюн, новият изпълнителен директор на CICC, също не отрече възможността банката да осъществи своето първично публично предлагане.

Бордът на директорите е обмислил внимателно предимствата на листването, което ще осигури подкрепа за баланса на банката. За разлика от CICC конкурентът й Citic Securities е публично търгувана компания отскоро и вече е изградила силни търговски партньорства. 

Листването е много вероятно да стане на борсата в Хонконг, но все още е рано. Осъществяването на първичното публично предлагане може да стане едва след промяната в минорното настроение, надвиснало над китайския пазар.

Силата на CICC са капиталовите пазари. Но с огромната вълна от листване на големи държавни предприятия на борсата и стагнацията на китайския фондов пазар, CICC трябва да се преориентира и да насочи дейността си към търговията и продажбите.

Банкерите на CICC казват, че банката не може толкова бързо да се преориентира към поемането на по-малки емисии, които доминират на китайския пазар през последните няколко години. В това отношение банката изостава дори от по-малките инвестиционни посредници.

През 2009 г. CICC беше първата банка в Китай по размер поети емисии, но оттогава насам влиянието й отслабва. Миналата година тя бе на 14-о място в Китай по размер на оперативната печалба – 2,4 млрд. юана (392 млн. долара). Това е далеч под печалбата на основният й конкурент Citic Securities, който според Комисията по ценни книжа на Китай, има 7,9 млрд. юана оперативна печалба.

За изминалата година нетната печалба на CICC възлиза на 280 млн. юана, което и отрежда 29-о място сред инвестиционните банки в страната по този показател. Първата в класацията Citic Securities има нетна печалба от 3,1 млрд. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още