IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка вля ликвидност за пръв път от февруари

Финансовата институция очевидно иска да е сигурна, че междубанковият пазар е достатъчно ликвиден, но и че кешът е относително скъп

14:52 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайската централна банка вля ликвидност за пръв път от февруари

Китайската централна банка вля ликвидност на паричния пазар чрез операции на открития пазар за първи път от февруари насам, намалявайки опасенията за нова криза при междубанковото финансиране, каквато имаше през юни, съобщава Ройтерс.

Инвеститорите следят отблизо китайския междубанков пазар, след като в края на юни централната банка позволи пресъхване на междубанковото финансиране като предупреждение срещу рисковите кредитни практики.

Краткосрочните лихви в Китай се покачват в последните седмици с наближаването на края на месеца, след като компаниите и банките трупат кеш, за да могат да платят дивиденти и да вкарат в ред счетоводните си баланси.

Централната банка така и не обясни причините да позволи междубанковите лихви да сакочат през юни и остави трейдърите да гадаят през юли, като остави падежиращите инструменти пасивно да влеят ликвидност.

Това обаче се промени днес. Банката вля 17 млрд. юана (2,09 млрд. евро), след като закупи на открития пазар 7-дневни облигации с обратно изкупуване, като това е първият подобен случай от началото на февруари.

Централната банка обаче установи лихвата по тези книжа на ниво от 4,4%, което е доста над последната официална директива за 3,35%.

Дилър в държавна банка в Пекин коментира, че сумата на интервенцията е малка, а лихвата е висока, което означава, че централната банка иска пазарът да е достатъчно ликвиден, но и че кешът е относително скъп.

"Високата лихва може също да служи като сигнал, че ерата на свръх разхлабената парична политика е свършила и ликвидността трябва да бъде правилно оценена“, посочва икономист на Societe Generale в Hong Kong.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още