IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново понижение на разходите за междубанковото кредитиране в Китай

Централната банка инжектира 36 млрд. юана в банковата система на страната

15:01 | 02.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ново понижение на разходите за междубанковото кредитиране в Китай

Разходите за междубанковото кредитиране в Китай се понижиха допълнително във вторник, след като централната банка се въздържа от източване на средства чрез своите редовни операции на открития пазар. Трейдърите от своя страна прогнозираха, че стойностите ще се върнат към нивата от преди последната криза, която разтърси световните пазари, пише Ройтерс.

Централната банка на Китай инжектира 36 млрд. юана в банковата система на страната чрез сметките си и форуърдни сделки с падеж във вторник с цел предоставяне на допълнителна ликвидност на пазара.

"В края на второто тримесечие станахме свидетели на най-голямото сезонно търсене на пари в брой на междубанковия пазар", казва трейдър в една от големите китайски търговски банки в Шанхай. "Очакванията са лихвените проценти на междубанковия паричен пазар да се върнат към нормалните нива около средата на юли", допълва още той.

Показателят, измерващ среднопретегления седемдневен курс на облигациите с обратно изкупуване, се понижи с 69 базисни пункта до 4,76% – най-ниското ниво от 20 юни насам, когато бе отчетен пикът в свиването на ликвидността.

Овърнайт репо лихвените проценти се понижиха с 63 базисни пункта до 3,79%, а 14-дневният курс потъна с близо 100 базисни пункта до 5,09 на сто.

Китайската централна банка позволи скок на краткосрочните разходи по заеми до близо 30 на сто на 20 юни, изпращайки сигнал до банковите институции, че е решена да приведе рискованото кредитиране под контрол.

Централните банкери обявиха в понеделник, че са увеличили квотата на сконтовия си прозорец с 12 млрд. юана в подкрепа на банките при кредитирането на малкия бизнес и сектора на селското стопанство. Пазарът беше засегнат от огромното търсене на средства през миналия месец, включително и от банките, които се нуждаят от повече пари, за да изпълнят регулаторните условия в края на тримесечието.

Въпреки че централната банка започна да предлага ликвидност на банките, регулаторите изпратиха много ясен сигнал, че ще продължат с плана си да предоставят възможност на средствата да си проправят път в реалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още