IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производственият сектор в Китай ускорява темповете на спад през юни

Предварителната оценка на HSBC за производствената активност е под ключовата граница от 50 пункта за втори пореден месец

09:53 | 20.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Производственият сектор в Китай ускорява темповете на спад през юни

Китайският производствен сектор е ускорил темповете на свиване през този месец, сочат предварителните оценки на нагласите на мениджърите на производствените компании в страната, изготвени от HSBC.

Индексът, който отразява производствената активност, през юни се е понижил до 48,3 пункта от 49,2 пункта през май и за втори пореден месец е под ключовата граница от 50 пункта, която индикира свиването и разширяването на сектора.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха индексът да остане почти без промяна на ниво от 49,1 пункта.

Индустриалната продукция също е нараснала по-слабо от очакваното на фона на забавянето на износа и вноса.

Слабостта на производствения сектор в Китай е допълнителен тест за премиера Ли Къцян, който се опитва да върне икономиката към по-голям и по-устойчив в дългосрочен план ръст.

Икономисти, анкетирани от информационната агенция, занижиха прогнозата си за икономическия растеж на Китай за второто тримесечие до 7,6%. Преди същите анализатори очакваха ръстът за тримесечието да е 7,8%.

За цялата година анализатори очакват растежът на китайската икономика да се забави до 7,7%, а през 2014 г. – до 7,6%.

Икономиката на страната страда и от липсата на адекватно финансиране, тъй като рекордното кредитиране от първите четири месеца на годината не се отрази съществено на растежа. Самият Ли Къцян коментира, че финансовата система трябва да направи повече, за да подкрепи икономиката.

Вчера Ли съобщи, че властите ще засилят кредитирането за ключовите индустрии, както и за силно зависимите от хората производства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още