IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка успокои пазарите, но монетарното затягане предстои

Според Moody’s обаче без последните действия на финансовата институция Китай рискува негативни последици в дългосрочен план

13:16 | 26.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайската централна банка успокои пазарите, но монетарното затягане предстои

Китайските финансови пазари се успокоиха днес след няколкодневни вълнения заради обещанието на централната банка да предотврати сериозен кредитен крах, но акциите продължават да поевтиняват, докато инвеститорите се приспособяват към по-затегнатата обстановка във втората по големина световна икономика, съобщи Ройтерс.

Късно снощи Китайската народна банка обяви, че е подпомогнала няколко кредитни институции и е готова да действа отново като кредитор от последна инстанция за онези, които изпаднат в краткосрочна липса на ликвидност. Тя обаче продължава да се придържа и към позицията си за затягане на пазарната обстановка, тъй като се опитва да обуздае резкия ръст на неофициалното кредитиране.

Централната банка иска да намали входящите потоци в огромната китайска сенчеста финансова система, която подхранва спекулации на пазара на недвижими имоти и на борсите, и да прехвърли парите към по-продуктивни икономически сектори, за да осигури по-устойчив растеж.

Но решението ѝ да позволи през миналата седмица разходите за краткосрочно финансиране да се изстрелят до изключително високи нива увеличи опасенията, че временното затягане може да се превърне в постоянен кредитен срив, и доведе до вълнения на световните пазари.

„Пазарната нагласа очевидно донякъде се подобри, макар че все още се очаква Китайската народна банка да продължи да се придържа към относително затегната политика на ликвидност“, заяви дилър в голяма китайска държавна банка в Шанхай.

От финансовата институция повториха предупреждението си към банките, че трябва да управляват ликвидността си по-внимателно и да се предпазват от рисковете от зависимост от краткосрочно кредитиране. Това увеличи очакванията за по-трудна обстановка за бизнеса и по-бавен икономически растеж. Дилъри на финансовите пазари заявиха, че паричните потоци предполагат затягане на ликвидността до средата на юли.

От централната банка обещаха активно да вливат средства, „базирани върху актуалната обстановка на пазара“, и че ще „прецизират своевременно ликвидността в банковата система“.

Коментарите и действията на централната банка убеждават все повече анализатори, че ръстът на кредитите ще продължи да се забавя в краткосрочен план.

От международната рейтингова агенция Moody’s, цитирани от CNBC, обаче оценяват положително действията на китайската централна банка за укротяването на ръста на кредитирането, заявявайки, че ако това не бъде направено, последиците в дългосрочен план ще се окажат негативни.

„Според нас Китайската народна банка ще продължи да бди по отношение на контрола върху ръста на кредитите“, заяви Томас Бърн, главен вицепрезидент в Moody's. „Това е една от слабостите, които установихме при последните си рейтингови действия, и тя е много важна, тъй като ако ръстът по кредитите излезе от контрол, това би имало негативни последици за икономическия ръст на Китай“, добави той.

През април Moody's понижи перспективата си по китайския държавен рейтинг в местна валута до „стабилна“ от „положителна“, позовавайки се на опасения за извънредно големите дългове, натрупани от местните управи в Китай. През тази седмица агенцията понижи перспективата си за банковата система на Хонконг до „негативна“ от „стабилна“, вземайки предвид експозицията ѝ спрямо китайските кредитни институции.

Едно от притесненията за наблюдателите на китайската икономика е, че високият ръст на кредитите е бил подхранван от сенчестата банкова система в страната.

Макар Бърн да смята, че сенчестото банкиране има своята роля в една развита икономика, съществуват и рискове, свързани с него. „Когато икономиката не разчита само на официалната банкова система за кредити, това има оздравяващ ефект и е важна черта на развитите икономики“, твърди той. „Нашето определение за сенчестата банкова система е, че тя е зле регулирана, не е прозрачна и кредитният риск е по-висок, а това са трите риска, върху които се е съсредоточила Китайската народна банка“, добави мениджърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още