IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да не изпълни целта си за растежа от 7,5%

Правителството се опитва да си изгради по-различна репутация от предишните, които смятаха, че целите им трябва да бъдат изпълнявани на всяка цена

10:10 | 25.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай може да не изпълни целта си за растежа от 7,5%

Най-голямата кредитна криза в Китай от поне десетилетие увеличава шансовете Ли Къцян да е първият премиер от Азиатската криза през 1998 г., който няма да изпълни целта за икономическия растеж (7,5%), пише Bloomberg.

Goldman Sachs и China International Capital вчера се присъединиха към банките (като Barclays и HSBC), които снижиха прогнозата си за растежа до 7,4%, а новата прогноза на Citigroup пък предвижда ръст от 7,6% спрямо 7,8% преди.

Понижените прогнози последваха затягането на ликвидността от централната банка, което вчера доведе основната лихва по междубанковите заеми до двойно по-високо ниво от средното за годината.

„Сегашното ръководство на страната се опитва да си изгради по-различна репутация от предишните, които смятаха, че целите им трябва да бъдат изпълнявани на всяка цена“, коментира Луи Кааж, главен икономист за Китай в Royal Bank of Scotland в Хонконг.

Проблемът е, че изоставянето на целта за растежа подкопава доверието в китайската икономическа политика, което вече бе разклатено от липсата на информация за намеренията на правителството във връзка със затягането ликвидността на междубанковия пазар.

Централната банка на страната допринесе за вчерашния спад на водещия китайски борсов индекс с 5,3% - най-големият от четири години, след като разпространи старо изявление от миналата седмица, в което се казва, че ликвидността е добра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още