IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай призова местните банки да подобрят ликвидността си

Ликвидните проблеми на банките изстреляха нагоре лихвените проценти на междубанковия пазар

14:21 | 24.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Китай призова местните банки да подобрят ликвидността си

Централната банка на Китай предупреди националните банки, че трябва да подобрят управлението на ликвидността си и да осигурят адекватен контрол при възникването на ликвиден риск. Това е първата препоръка на местната централна банка към финансовите институти на страната, съобщава MarketWatch. В момента те изпитват ликвидни проблеми.

Новината за ликвидните пробеми изстреля краткосрочните лихвени проценти на междубанковия пазар нагоре. Само в петък процентът по овърнайт междубанковите кредити се покачи с 30%.

Днес лихвените проценти на междубанковия пазар спаднаха значително до 6,60% в сравнение с нивото им от 8,7% в петък.

На своя сайт Централната банка на Китай публикува становище, в което заявява, че ликвидността в банковия сектор е на задоволително ниво. Тя дава препоръки на банките да постигнат стабилен и устойчив кредитен растеж и да провеждат предпазлива парична политика.

Според становището, публикувано в неделя, на скорошната среща на Комисията по парична политика изобщо не е бил повдигнат въпроса за ликвидните проблеми. Китайската информационна агенция Синхуа предава, че няма недостиг на кредити, въпреки че много от отпуснатите кредити били предоставени в грешни направления.

Централната банка на Китай се отказа от извършването на интервенции на пазара въпреки ликвидните проблеми на банките. Според анализаторите Централната банка предприема този ход единствено с цел да напомни на местните банки, че сами трябва да се справят с кредитните си проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още