IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай започва мащабен одит на държавните дългове

Дълговете може да застрашат растежа поради опасения, че местните власти няма да са в състояние да изплащат задълженията си

09:40 | 29.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай започва мащабен одит на държавните дългове

Китай разпореди проверка на целия държавен дълг, подчертавайки опасенията, че неотдавнашното забавяне на икономиката може да се отрази на финансовия сектор, съобщава BBC.

Част от властите в страната са силно задлъжнели в последните години на фона на опитите на националното правителство да задържат темповете на растеж на икономиката, дори и във времената на глобалната финансова криза.

Последният одит, публикуван през 2011 г., показа, че в края на 2010 г. общите дългове са възлизали на 10,7 трлн. юана (1,7 трлн. долара).

,

Властите подчертават, че дълговете може да застрашат растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай, поради нарастващите опасения, че местните власти няма да са в състояние да изплащат задълженията си.

"В съответствие с искане на Държавния съвет, Сметната палата (СП) ще организира одиторски агенции в цялата страна, които да извършат одит на държавния дълг", обявиха от националния одитор в официално изявление на своя уебсайт.

Голяма част от местните държавни заеми са били взети след началото на глобалната финансова криза, след като китайските власти предоставиха общо 4 трлн. юана фискални стимули. Основната част от кредитите са били изразходвани за инфраструктурни проекти, разглеждани като важен фактор за устойчивото икономическо развитие.

Според Китайската банкова регулаторна комисия, местните власти заемат близо 80% от общото банковото кредитиране в страната в края на 2010 г. Данните от последния одит на СП пък показват, че дълговете на местната власт съставляват около 25 на сто от общия БВП на Китай.

"Голяма част от проектите, в които бе инвестирано, не достигат очакваната възвращаемост, която бе заложена според предварителните оценки", заяви Дариуш Ковалчик, старши икономист в Credit Agricole-CIB в Хонконг. "Това, в комбинация със забавения растеж, показва, че финансите на местните власти може би не изглеждат много добре", отбеляза още експертът.

Съществуват също така множество опасения за това как държавният дълг се управлява. През изминалата година от СП обявиха, че са разкрили нередности в държавните задължения за 531 млрд. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още