IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Китай да разшири валутния коридор за юана през уикенда?

Анализатори предполагат, че юанът ще може да бъде оставен да плава най-много от -2% до +2%

15:22 | 26.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Може ли Китай да разшири валутния коридор за юана през уикенда?

Не за пръв път тази година чуваме слуховете, че Китай може да разшири валутния коридор за своята валута юана. Според някои анализатори Пекин може да прибегне до този ход още през уикенда, предава CNBC.

През миналата седмица китайското правителство взе решение да премахне тавана на лихвите по кредитите, които банките отпускат на своите клиенти. Това е една от мерките на Китай за либерализиране на финансовия си пазар. Част от мерките включват и разширяване на валутния коридор за юана и разработване на нова методология за формирането на основния лихвен процент.

В доклад на Credit Agricole се казва, че сигналът, който е дал премахването на тавана на лихвите, означава, че съвсем скоро валутния режим на страната също може да бъде либерализиран. Според анализаторите на банката последният път, когато валутният коридор е бил увеличен, съобщението за това е било обявено непосредствено преди промяната.

В момента юанът може да поскъпва и да поевтинява в рамките на 1% от фиксирания обменен курс с долара всеки ден, ако централната банка извършва интервенции.

В най-скоро време анализаторите очакват валутният коридор за юана да се промени и той да може да плава в интервала или от -1,5% до +1,5%, или от -2% до +2%. Според тях това може да се случи дори още този уикенд.

Присъщо за Пекин е да обявява такива сериозни намерения за икономиката на страната късно в петък или през уикенда. Поради тази причина анализаторите няма да бъдат изненадани, ако се стигне до разширяване на валутния коридор през почивните дни.

В петък един долар се разменяше за 6,1330 юана. През първата половина на годината китайската валута подобрява позициите си, но наскоро се обезцени заради лоши данни за китайската икономиката и най-вече заради силния долар.

През тази седмица Китай предприе редица мерки, с които да възстанови икономиката. Те включват намаляване на данъците за малките предприятия и насърчаване на банките да кредитират износителите.

„Въпреки предприетите мерки за стимулиране на икономиката предполагам, че юанът няма да бъде оставен да поскъпне много, защото това ще се отрази негативно на износа“, коментира Вишу Варатан, борсов анализатор в Mizuho Corporate Bank.

„Като имаме предвид, че юанът не е в позициите, в които беше преди месец, мога да твърдя, че сега е моментът за разширяване на валутния коридор. Ако това стане сега, тази стъпка няма да бъде разтълкувана като знак, че Китай иска да повиши курса на юана“, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още