IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ потвърди прогнозата си за ръст на китайската икономика от 7,75%

Фондът препоръчва на Китай да извърши нови ключови реформи, ориентирани към проблемите с кредитирането, "сенчестото банкиране" и държавния дълг

12:13 | 18.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ потвърди прогнозата си за ръст на китайската икономика от 7,75%

Международният валутен фонд (МВФ) потвърди прогнозата си за растеж на китайската икономика от 7,75% за тази година, предава CNBC. Това се случва само месец, след като институцията понижи очакванията си от 8 на сто до 7,75%. За 2014 г. МВФ предвижда ръста на БВП да е 7,7%. МВФ обаче предупреди политиците да решат незабавно проблемите на икономиката, за да не се задълбочат в бъдеще.

В годишния си доклад за китайската икономика Фондът дава препоръка на Пекин да предприеме нов пакет от ключови реформи, с които икономиката да се фокусира върху потреблението и опазването на околната среда вместо към инвестициите. Според доклада политиците притежават нужните инструменти, с които да контролират възникването на потенциално опасни шокове за икономиката, но явно нямат волята да го направят.

Данните за брутния вътрешен продукт на Китай от понеделник потвърдиха, че растежът на втората най-голяма икономика в света се забавя. Ръстът за второто тримесечие на годината е 7,5%, сравнен с година по-рано. Това е спад и в сравнение с първото тримесечие на 2013 г., когато растежът бе 7,7%.

Прогнозата на МВФ е по-оптимистична от тази на правителството на Китай, което предвижда ръст от 7,5% за годината. Фондът дава и по-светла прогноза в сравнение с мнението на повечето анализатори, че китайската икономика ще се разшири със 7-7,5%.

Напоследък нараснаха очакванията, че китайската икономика ще се забави. Те са подхранени от лошите статистически данни, опасенията, че ще възникнат проблеми за кредитирането на междубанковия пазар, „сенчестото банкиране“ и покачващите се нива на държавния дълг.

Маркус Родлауер, ръководител на мисията в Китай и заместник-директор на поделението на МВФ в Азия, сподели пред CNBC, че икономиката на страната е в безопасност, въпреки че нарастват рисковете от възникване на криза.

„Финансовият риск в банковия сектор и увеличаването на разходите и дълга на правителството нарастват значително, но все още не са достигнали кризисни нива“, сподели Родлауер.

В своя доклад МВФ посочва кои са рисковете, на които Китай трябва да обърне сериозно внимание. Основен приоритет пред правителството в краткосрочен план трябва да бъде овладяването на кредитния растеж и предпазване от поемането на допълнителни рискове във финансовия сектор.

От край време анализаторите са загрижени за бързия растеж на лошите заеми заради повишаването на нивата на "сенчестото банкиране" - небанково кредитиране, което не се регулира, а кредитите се дават на по-високи лихвени проценти.

Именно към „сенчестото банкиране“ и високите нива на държавния дълг са отправени и другите препоръки на МВФ. Китай трябва да извърши реформи във финансовия сектор, да подобри състоянието на своята валута, както и това на капиталовата сметка на платежния баланс.

Някои анализатори пуснаха слух, че китайското правителство може да опита да съживи  икономиката чрез допълнителни стимули. МВФ обаче категорично отхвърля такъв сценарий. Според Родлауер, ако Китай не съумее да се справи с дисбалансите, то икономическият растеж може да спадне до 4 на сто през следващите седем години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още