IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбите на китайските индустриални компании забавиха ръст през юни

Ръстът на годишна база се забавя близо 2 пъти и половина до 6,6%

12:07 | 27.07.13 г.
Печалбите на китайските индустриални компании забавиха ръст през юни

Ръстът на печалбите на китайските индустриални компании се забави през юни, докато икономиката постепенно се охлажда, разходите нарастват, а цените се понижават заради скромното търсене и излишните мощности, съобщи Bloomberg, като се позова на данни на китайското Национално статистическо бюро.

Нетната печалба в бранша е нараснала с 6,3% на годишна база до 502,4 млрд. юана (близо 82 млрд. долара). През май същият показател бе близо 2 пъти и половина по-висок – 15,5%.

През юни печалбата от основния бизнес се е понижила с 2,3% след ръст от 8,8 през предходния месец, посочват от статистическото ведомство.

Печалбите на индустриалните компании за първите 6 месеца на годината са нараснали с 11,1% до 2,58 трлн. юана, като и по този показател е налице забавяне спрямо отчетените 12,3% през периода януари-май. Продажбите са нараснали с 11,4% до 47,8 трлн. юана.

Печалбите от основния бизнес са се увеличили със 7,2% през периода януари-юни при ръст от 11,4% за първите 5 месеца на годината.

Докладът отразява резултатите на компании с годишни продажби на стойност минимум 20 млн. юана в 41 индустриални бранша. 30 от тях са отчели печалби, докато една се е оказала на загуба, подчертаха от статистическото бюро.

Забавянето на ръста на печалбите се дължи на по-слабите продажби, по-високите разходи за суровини и високата база за сравнение от юни миналата година, пише представителят на ведомството Хъ Пин в анализ на данните, публикуван на официалния уебсайт на бюрото.

Печалбите на компаниите за добив на въглища и за комунални услуги са се сринали с 43% през първите 6 месеца на годината заради спада на цените и добива. При компаниите за добив на метали с изключение на желязото печалбите са се понижили с 9%, докато при преработващите предприятия от същия сектор спадът е с 14,5%.

В преработката на храни и земеделски продукти обаче е отчетен ръст на печалбите от 21%, при текстила той е 19%, а в автопроизводството печалбите са нараснали с 20%, сочат статистическите данни.

Вчера китайската борси затвори с понижения за трета поредна сесия заради опасенията, че растежът на икономиката ще продължи да се забавя, след като правителството нареди спиране на излишните производствени мощности в 19 индустриални сектора, за да се справи със свръхпредлагането, което удря по цените и печалбите на компаниите.

„От гледна точка на политиката едно е ясно – няма да има стимулиращи пакети“, заяви Джу Хайбин, главен икономист за Китай в JPMorgan Chase & Co. Правителството се опитва да увеличи ефективността на фискалната политика чрез използването на икономиите от свиването на административните разходи за „фискални политики в стимулиращ стил като понижаване на данъците за малките фирми и разширяване на реформата по отношение на ДДС“, добави Джу.

През тази седмица китайският Държавен съвет предложи ограничена подкрепа за втората по големина икономика в света, заявявайки, че ще бъде ускорено изграждането на железопътни линии, ще бъдат предоставени данъчни облекчения за малките фирми и ще бъдат понижени таксите за износ.

През миналата седмица китайското министерство на финансите призова местните власти да ускорят изразходването на бюджетните средства и да гарантират, че неизползваните фондове в края на годината ще бъдат по-малко от тези в края на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още