IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай забрани строителството на нови правителствени сгради

Забраната ще важи пет години, средствата ще се пренасочват за развитие на икономиката

12:38 | 24.07.13 г.
Китай забрани строителството на нови правителствени сгради

Китай забрани на държавните институции, бюрата на Комунистическата партия и държавните компании да строят нови офис сгради за период от 5 години в опит да ограничи прахосването на държавни пари, предаде Bloomberg.

Забраната засяга изграждането на сгради с цел обучение, срещи и настаняване. Правителството настоява вместо за строителство средствата да бъдат изразходвани за развитие на икономиката и подобряване на благосъстоянието на населението.

Проектите, които вече са одобрени, но чието строителство все още не е започнало, също трябва да бъдат прекратени, съобщават от Пекин.

"Основната цела на призива за забрана на строителството на нови правителствени сгради е до голяма степен символична, тъй като те са много виден знак за неуместното използване на държавни пари от страна на държавните служители", коментира професорът по политология от Университета в Джорджия Андрю Уедеман.

Tой се съмнява, че парите, които не бъдат вложени в обществени сгради, ще бъдат пренасочени към образование, благоустройство или социални програми, така че икономическият ефект от мярката според него едва ли ще е голям.

Забраната обхваща съдилищата, прокуратурите, синдикатите и младежките организации. "Някои министерства и местни администрации напоследък построиха офиси в нарушение на регулациите, което накърни имиджа на Комунистическата партия и правителството", посочва се в официалното изявление.

Новите разпоредби позволяват ремонта на сгради с остарели съоръжения, но подобни проекти трябва да целят да премахнат рискове за безопасността и да възстановят офис функции, като не бива да включват луксозни ремонти, допълват още властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още