IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвените проценти в Китай с лек спад след ново вливане на ликвидност

Въпреки намесата на Централната банка обаче кредитирането остава свито

17:52 | 22.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Централната банка на Китай инжектира още 11,8 млрд. доларa в банковата система. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централната банка на Китай инжектира още 11,8 млрд. доларa в банковата система. Снимка: Ройтерс

Леки понижения регистрираха основните лихвени проценти в Китай днес, след като Централната банка вля още ликвидност в банковата система. С това тя даде ясен знак, че ще поддържа стабилни лихвите на фона на увеличаващото се търсене на парични средства в края на месеца, предава Ройтерс.

Обикновено в края на всеки месец китайските банки заделят допълнителни средства, за да покрият изискванията на регулаторните органи и вътрешните цели за размера на депозитите.

Тази седмица Централната банка на Китай инжектира още 72 млрд. юана (11,8 млрд. долара) в банковата система – най-голямото количество от юли насам.

Среднопретегленият лихвен процент по 14-дневните репо операции с падеж в края на месеца спадна с 36 базисни пункта до 5,05%. Лихвеният процент по 7-дневните репо операции пък слезе с 19 базисни пункта до 4,13%. Овърнайт лихвата спадна с 20 базисни пункта до 3,38%.

Дилърите обаче споделят, че условията по кредитите са останали затегнати и изразиха своите притеснения, че действието на централната банка не е достатъчно, за да са сигурни, че няма да последва ново затягане.

„Почти не виждаме банка, която да отпуска кредити“, коментира дилър от Шанхай. Друг дилър от северната част на Китай пък сподели, че освен Китайската банка за развитие, никоя друга банка не кредитирала.

И наистина, големите китайски държавни банки са забавили кредитирането през юли.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още