IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова агенция ще координира финансовия надзор в Китай

Тя се създава по предложение на Централната банка и няма да има политически функции, уверява китайското правителство

09:54 | 20.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Държавният съвет е одобрил предложението на Централната банка на Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Държавният съвет е одобрил предложението на Централната банка на Китай. Снимка: Ройтерс

Китай ще създаде агенция, която да осъществява финансовия надзор, начело с Централната банка на страната, без да отнема функциите на сегашните регулаторни органи.

Държавният съвет на Китай е одобрил предложението на Централната банка, предава Ройтерс, като се позовава на информация на китайското правителство от днес, но разпратена до медиите с дата 15 август. Новата агенция ще координира паричната политика на страната и финансовите регулации, ще работи за запазване на финансовата стабилност и за намаляването на системните рискове.

Агенцията ще се отчита пряко пред парламента. Създаването й няма да е в противовес с политиката на действащите регулатори в страната, тъй като тя няма да има политически функции.

Финансовият надзор в страната в момента се осъществява от Централната банка, Комисията за ценни книжа, Комисията за банков надзор, Комисията за застрахователен надзор и Държавната агенция за валутен обмен.

Действието на правителството бе точно обратното на това, което очакваха пазарните участници. Дълго време те смятаха, че Китай ще създаде много голяма структура, която да отговаря за надзора над финансовия сектор, но с цел облекчаване на бюрокрацията и по-бързи реформи.

Например, състоянието на пазара на китайски държавни ценни книжа е волатилно заради борбата за влияние и власт на три различни регулатора.

Продажбите на облигации от страна на централната банка на междубанковия пазар се контролират от Китайската комисия за ценни книжа, а Националната комисия за развитие и реформи одобрява емитирането на облигации от непублични дружества.

Според правителството по своя преценка новото звено може да покани представители на Националната комисия за развитие и реформи и на Министерството на финансите на редовните си тримесечни заседания или при извънредни обстоятелства.

Новата агенция ще затегне надзора над разнообразните и иновативни финансови продукти, ще подобри споделянето и достъпа до информация и ще създаде счетоводна система във финансовия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още