IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избрани банки в Китай ще продават ценни книжа, обезпечени с активи

Обемът им ще бъде за близо 50 млрд. долара, като емисиите трябва да приключат до юни 2014 г.

17:42 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Избрани банки в Китай ще продават ценни книжа, обезпечени с активи

Китай ще позволи само на определени банки да емитират и продават ценни книжа, обезпечени с активи (т.нар. asset-back securities, или ABS). Обемът им ще бъде за около 300 млрд. юана (49 млрд. долара), а емисиите трябва да приключат до юни 2014 г. Целта на действията е разширяване обхвата на програмата за подкрепа на икономиката.

Централната банка на Китай помоли 20 банки, включително и най-големите държавни, да представят своите планове за емитирането и продажбата на висококачествените обезпечени с активи ценни книжа, на среща, проведена днес. На нея са присъствали брокерски къщи и управляващи дружества, предава близък до Централната банка източник, цитиран от Ройтерс.

Общият размер на емисията ще бъде около 300 млрд. юана. Централната банка на Китай ще доразвие схемата, след като банките приключат с емисиите до юни 2014 г.

Държавната Китайска банка за развитие ще има възможност да емитира такъв тип ценни книжа в размер на 100 млрд. юана. Половината от тях ще бъдат използвани за секюритизирането на заеми за железопътния сектор, твърдят анонимните източници на Ройтерс.

Управляващите обявиха намеренията си да стартират пилотна програма за секюритизиране на банкови кредити с цел банките да изчистят своите баланси от лошите заеми.

По този начин и рисковите инвеститори ще се възползват от по-високата доходност на ценните книжа с фиксирани плащания.

Азиатската страна възобнови търговията с ценните книжа, обезпечени с активи, миналата година, след като тя бе прекъсната в периода на финансовата криза 2008-2009 г.

Миналия септември Китайската банка за развитие е продала ценни книжа, обезпечени с активи, на стойност 10 млрд. юана. В сряда още една държавна банка – Земеделската банка – продаде такива ценни книжа на стойност 1,27 млрд. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още