fallback

Китайската централна банка предоставя спешна ликвидност на големите банки

Лихвеният процент, при който китайските банки заемат средства една на друга, се повиши до шестмесечен връх

17:18 | 20.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Централната банка на Китай предоставя спешна ликвидност за големите търговски банки, съобщават властите в Пекин, цитирани от Ройтерс.

Намесата се налага, след като лихвеният процент, при който китайските банки заемат средства една на друга, се повиши до шестмесечен връх. Увеличението се дължи в голяма степен на сезонното търсене в навечерието на Китайската нова година.

Според източници на информационната агенция по-малките банки също ще могат да се финансират чрез системата за спешна ликвидност на централната банка.

В петък централната банка предупреди кредиторите, че трябва да засилят мениджмънта на ликвидността и да установят разумни темпове на кредитиране, припомня агенцията. Институцията се опасява, че търговските банки все още смятат рязко да увеличат кредитирането.

Недостигът на ликвидност в Китай е сериозно предизвикателство за малкия и среден бизнес. Петте държавни банки, които контролират повече от половината от банковите активи, предпочитат да кредитират държавните компании, защото те са прекалено големи, за да бъдат оставени да фалират.

Дори и по-малките банки изразяват предпочитания към подкрепяните от правителството компании пред частните фирми. Това засилва зависимостта на дребния бизнес от сенчестото банкиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още