IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка предоставя спешна ликвидност на големите банки

Лихвеният процент, при който китайските банки заемат средства една на друга, се повиши до шестмесечен връх

17:18 | 20.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайската централна банка предоставя спешна ликвидност на големите банки

Централната банка на Китай предоставя спешна ликвидност за големите търговски банки, съобщават властите в Пекин, цитирани от Ройтерс.

Намесата се налага, след като лихвеният процент, при който китайските банки заемат средства една на друга, се повиши до шестмесечен връх. Увеличението се дължи в голяма степен на сезонното търсене в навечерието на Китайската нова година.

Според източници на информационната агенция по-малките банки също ще могат да се финансират чрез системата за спешна ликвидност на централната банка.

В петък централната банка предупреди кредиторите, че трябва да засилят мениджмънта на ликвидността и да установят разумни темпове на кредитиране, припомня агенцията. Институцията се опасява, че търговските банки все още смятат рязко да увеличат кредитирането.

Недостигът на ликвидност в Китай е сериозно предизвикателство за малкия и среден бизнес. Петте държавни банки, които контролират повече от половината от банковите активи, предпочитат да кредитират държавните компании, защото те са прекалено големи, за да бъдат оставени да фалират.

Дори и по-малките банки изразяват предпочитания към подкрепяните от правителството компании пред частните фирми. Това засилва зависимостта на дребния бизнес от сенчестото банкиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още