fallback

Лари Съмърс: Забавянето в Китай и Индия ще бъде голямо и рязко

Неестествено бързият растеж рядко е дълготраен, отбелязва бившият финансов министър на САЩ

12:12 | 01.11.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Всички, от Wall Street до ЦРУ, очакват икономиките на Китай и Индия да продължат с главоломния си растеж, задминавайки слабия такъв в много развити части на света, като Европа, пише CNN.

Бившият финансов министър на САЩ Лари Съмърс обаче е на мнение, че главозамайващият растеж в Индия и Китай далеч не е толкова сигурен. Според него историята предполага друг развой на нещата.

„Историята показва, че неестествено бързият растеж рядко е дълготраен“, пишат Съмърс и Лант Притчер в свой анализ, публикуван от Националното бюро за икономически изследвания на САЩ.

Ако икономите на Китай и Индия изпитат рязко забавяне, това ще има сериозни последици върху редица ключови области като международната политика, глобалното затопляне, цената на петрола и много други.

Ето и аргументите на Съмърс и Притчет, които ги карат да бъдат доста по-предпазливи от повечето икономисти:

1. Историята. Анализирайки хронологично развитието на една дузина държави, Съмърс и Притчет достигат до извода, че високият растеж обикновено бива последван от посредствен такъв. На икономически жаргон този процес се нарича "връщане към посредствеността".

Икономическите прогнози твърде често разчитат на скорошния растеж на дадена страна, за да предвидят бъдещия такъв вместо да отчитат възможността тенденция да се върне към обичайните си нива.

Що се отнася до икономическия растеж Съмърс и Притчет са на мнение, че миналото представяне не е гаранция за бъдещото такова. Подобни предупреждения отправят и инвестиционните банки към клиентите си относно възвръщаемостта от акции.

Китай и Индия може и да продължават с високоскоростното си представяне, но проучването на Съмърс и Притчет показва, че е по-вероятно двете страни да изпитат значително забавяне. При положение, че бързият растеж спре, анализът на двамата икономисти предполага, че е по-вероятно спадовете да бъдат внезапни и големи вместо постепенни и малки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:59 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още