IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската инфлация в Азия позволява смъкване на лихвите

Ниските лихвени равнища обаче могат да подтикнат компаниите и домакинствата в региона да поемат още повече дългове

16:02 | 19.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Индийската централна банка отдавна се бори със спадащите цени. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Индийската централна банка отдавна се бори със спадащите цени. Снимка: Ройтерс

В цяла Азия инфлацията се понижава, а с това се увеличават и очакванията, че централните банки от региона скоро може да помогнат на своите икономики с намаляване на лихвите.

Нарастването на потребителските цени се забавя почти навсякъде, защото петролът и селскостопанските култури, като ориз, соя и захар, драстично поевтиняват. Спадът в цените се дължи отчасти на глобалното изобилие от предлагане. Но забавянето на растежа в Китай има верижни реакции за цяла Азия, защото свива търсенето на износ от региона, пише в свой анализ WSJ.

Въпреки че американската икономика се развива все по-добре, което увеличава търсенето, това възстановяване се забавя от продължаващите проблеми на Европа. В допълнение изпадането на Япония в техническа рецесия през третото тримесечие може да предотврати по-нататъшните увеличения на цените в региона. 

За азиатските икономики тази ситуация крие риска от това, че ниската инфлация може да се запази за по-дълъг период, казва Четан Ахия, икономист в Morgan Stanley в Хонконг. Това би отразило проблемите на Япония от последните години и да затрудни фирмите и домакинствата в изплащането на дълговете им. „Трябва да се намалят лихвените проценти, за да се отървем от този проблем“, казва Ахия.

Държави като Южна Корея, Индия и Китай биха могли да понижат лихвите заради ниската инфлация още през следващата година, твърди Таймур Бег, икономист в Deutsche Bank. Той добавя обаче, че централните банки трябва да действат предпазливо. Твърде големите намаления на лихвените проценти могат да доведат до изтегляне на парите на глобални инвеститори от азиатските им активи - особено, ако Федералният резерв на САЩ започне през 2015 г. отново да повишава лихвите.

Няколко азиатски страни обаче трябва да внимават за това техните нива на инфлацията да не нараснат прекалено много. Индонезия например във вторник повиши основния си лихвен процент с 0,25 процентни пункта до 7,75%. Тя е една от малкото азиатските страни, за които се очаква ускоряване на инфлацията. След като правителството увеличи цените на контролираните от държавата горива във вторник, се очаква темпът на инфлация да се покачи от по-малко от 5 на сто през октомври до 7,5% през декември. Но икономистите отдавна пледираха за тази държавна намеса, за да може държавните пари, които досега са използвани за субсидиите за горивата, да се използват за други цели, като например за разходи за инфраструктура или социални дейности.

Въпреки очакваното повишение се очаква и в бъдеще инфлацията в страната да остане под нивото от 8 процента, каквато бе и в на 2013 г. Много икономисти очакват, че инфлацията в страната ще намалее отново най-рано през следващата година.

Някои правителства в региона се опасяват от дефлация от типа на японската, която по този начин да предизвика порочен кръг на спад на цените, намаляване на потребителските разходи и спад на бизнес инвестициите.

Самата Япония наскоро насърчи цените чрез поредните фискални мерки. Но икономистите очакват, че през следващите няколко месеца инфлацията отново ще падне под 1%. Това би било доста под обявената от централната банка цел от 2%. 

В Южна Корея финансовият министър Чой Куон Хуан нееднократно предупреди, че правителството трябва да действа агресивно, за да гарантира, че страната няма да поеме по стъпките на Япония. Тъй като нивото на инфлация остава под 2 на сто, корейската централна банка понижи лихвените проценти през октомври. През август лихвените проценти отново бяха понижени, а икономисти очакват в началото на следващата година да има нова намеса.

Във Виетнам се очаква инфлацията през 2015 г. да остане под 5% - най-ниското ниво от десетилетия. „Актуалният лихвен процент трябва да бъде понижен отново, за да се подпомогнат предприятията“, казва Тран Тханх Сон, председател на борда на Viet Thai Painting, водещ в страната производител на стоманени изделия и бои.

В Индия, където правителството отдавна се бори срещу растящата инфлация, ръстът на потребителските цени през октомври спада до 5,5%, след като преди година бе в двуцифрен размер.

Ниските лихвени проценти могат да увеличат дълга

След като през 2008 г. американската икономика отново се свлече в кризата, азиатските правителства започнаха да насърчават икономическите си ръстове с натрупване на дългове. Някои анализатори вече предупредиха, че ниските лихвени равнища могат да подтикнат компаниите и домакинствата в региона да поемат още повече дългове.
Според Morgan Stanley през 2013 г. Азия е имала дългове от над 200% от регионалния брутен вътрешен продукт. През 2007 г. този дял все още е възлизал на 147%.

Именно заради това азиатските политически лидери искат да използват внимателно намаляването на лихвите, смята икономистът Ахия. Едно бездействие обаче увеличава от своя страна риска от това ниската инфлация да затрудни изплащането на дълговете и да ореже корпоративните печалби, което от своя страна ще намали размера на заплатите и потреблението.

Китайската централна банка вече отбеляза тази дилема в своя тримесечен доклад за паричната си политика за третото тримесечие и заяви, че властите трябва да подкрепят растежа, но същевременно искат да избегнат натрупването на високи нива на дълг.

През октомври инфлацията в Китай падна до петгодишно дъно от 1,6% и с това остана под официално заявената цел. 

Досега Китайската централна банка се ограничи в това да облечки изискванията за минимални резерви за търговските банки, за да се стимулира кредитирането. Анализаторите на J. P. Morgan Chase не очакват Китайската централна банка да намали лихвените проценти през 2015 г. Но същевременно признават, че ниската инфлация и бавният растеж правят подобен ход твърде вероятен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още