IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските акции затвориха без единна посока

Китайската борса пренебрегна поредните песимистични данни за икономиката

11:11 | 12.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските акции затвориха без единна посока

Азиатските фондови пазари отчетоха смесени резултати в петък, след като положителното представяне на Wall Street вчера компенсира опасенията за по-нататъшно намаляване на цените на петрола.

Данните от Китай показаха, че промишленото производство във втората по големина икономика в света се е забавило през миналия месец. Новината подсили загрижеността за Поднебесната империя и покачи залозите за отпускането на допълнителни стимули в близкото бъдеще.

Комбинираната активност от китайските производители, добивни компании и комунални услуги е нараснала със 7,2% спрямо същия период на миналата година през ноември според последните данни на Националното статистическо бюро. Месец по-рано бе отчетен ръст от 7,7%, а пазарните прогнози бяха за ниво от 7,6%.

Допълнителни данни от петък показаха, че инвестициите в градско недвижимо имущество са се повишили с 15,8% от началото на годината – най-слабото темпо на разширение от повече от едно десетилетие.

Продажбите на дребно пък се покачиха с 11,7% през ноември в сравнение със същия месец на миналата година. Покачването надхвърли леко пазарните прогнози.

Цените на петрола останаха във фокуса, след като американският суров петрол поевтиня под 60 долара за барел в четвъртък за първи път от 2009 г. насам. Основната причина са продължаващите опасения от свръхпредлагане.

Индексът Shanghai Composite затвори с леко покачване, постигнато в последния час, след представените данни от Поднебесната империя.

Кредиторите се търгуваха с отстъпления след новината на Ройтерс, че Пекин стимулира местните банки да увеличават кредитирането в последните месеци на 2014 г. Merchants Bank и Minsheng Bank добавиха по 2 на сто.

В Хонконг водещият индекс Hang Seng се търгуваше с умерен ръст в петък. Добро представяне отчете Coach, чиято капитализация се покачи с 2,5 на сто след новината, че френската луксозна марка LVMH се интересува от производителя на дамски чанти.

Японските акции отчетоха покачване на фона на слабата йена и поредните признаци на стабилност на американската икономика. Печалбите обаче бяха ограничени след публикуването на по-слабите от очакваното икономически данни от континента. Бенчмаркът Nikkei 225 обаче изтри 3,1% за седмицата.

Пазарът беше подкрепен и от очакванията, че министър-председателят Шиндзо Абе е напът да постигне победа на парламентарните избори в неделя. Анкети показват, че водената от премиера коалиция ще запази своето мнозинство в парламента, което ще му позволи да продължи политиката си.

Ръст от 2,1 на сто отчете гигантът Fast Retailing, а производителят на роботи Fanuc добави 0,7 на сто.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 завърши седмицата със спад, смъквайки си в четвърта поредна сесия.

Натиск имаше върху добивните компании, след като цените на желязната руда се понижиха до най-ниското си ниво от повече от 5 години. Fortescue Metals и Rio Tinto се сринаха с повече от 2 на сто.

Кредиторите също отчетоха отстъпления. Australia and New Zealand Banking Group и Commonwealth Bank of Australia изтриха съответно 0,7% и 0,5%.

Междувременно австралийският долар се търгуваше за 82,71 американски цента – най-ниското ниво от 30 юни 2010 г., след като гуверньорът на Австралийската централна банка Глен Стивънс заяви в интервю, че валутата остава надценена.

Южнокорейският индекс Kospi завърши с покачване, възстановявайки се от 5-седмичното дъно в четвъртък.

LG Display се покачи с 4%, докато Kia Motors добави близо 3%.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още