IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е готов да помогне на Русия при необходимост

Въпреки заявката за съдействие властите в Пекин смятат, че Москва е в състояние да преодолее текущите си икономически проблеми

10:29 | 22.12.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай е готов да помогне на Русия при необходимост

Китай е готов да помогне на Русия, ако е необходимо, но смята, че страната е в състояние да преодолее текущите си икономически проблеми. Това заяви пред местни издания в понеделник китайският външен министър Уан И, цитиран от Ройтерс.

Рублата поевтиня с приблизително 50 на сто спрямо долара през тази година, като голяма част от спада дойде в началото на миналата седмица. Въпреки това руският президент Владимир Путин отказа да определи ситуацията като "криза" и каза, че валутата в крайна сметка ще "възкръсне".

Говорейки пред репортери през уикенда, Уан заяви, че Русия има "мъдрост", прилагането на която ще ѝ помогне да се измъкне от трудностите, съобщава ChinaDaily.

"Ако руската страна се нуждае (от помощ – бел. ред.), ние ще предоставим необходимото съдействие в рамките на възможностите ни", каза той, като отбеляза, че двете страни имат отлични взаимоотношения.

Въпреки това китайският външен министър не даде повече подробности.

Министърът на търговията на Китай също говори по време на почивните дни, като предложи по-голямо използване на китайската валута при уреждане на търговските взаимоотношения с Русия. Китай и Русия имат тесни дипломатически и икономически връзки, особено в енергийния сектор.

Въпреки това Китай до голяма степен остана в изчаквателна позиция във връзка с кризата в Украйна. Пекин и до момента не заема официална страна по казуса, призовавайки за преговори за разрешаване на въпроса.

Китайският износ за Русия нарасна с 10,5%, а вносът се покачи с 2,9% през първите три тримесечия на годината спрямо същия период през 2013 г. Общата търговия между двете страни се оценява на 70,78 млрд. долара.

През миналата седмица китайският валутен регулатор заяви, че следи внимателно спада на рублата, като за момента отстъплението не води до значително влияние върху трансграничните капиталови потоци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
Естествено че ще помогне. Срещу съответната цена. Като например още едно преместване на границата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Специално за руския зет и мой приятел - Жорето от Шумен (georgi_shum}Жоре, онзи ден не можах да ти опонирам, че бях на маса. После темата отшумя. Ти тогава намери кусур на източника ми, въпреки, че Вгляд е една от авторитетните, независими медии в Русия.Понеже тази тема е близка, а и според мен ще става все по-актуална, ето ти две материалчета от днес, от любимият ти Блумбърг, по темата как се очертава Руско-Китайската интрига:http://***.bloomberg.com/news/2014-12-22/china-offers-russia-help-with-suggestion-of-wider-currency-swap.htmlНе очаквам да започнеш да мислиш като мен, а да започнеш да мислиш... хаха!Обърни специално внимание на това:http://***.bloomberg.com/news/2014-12-22/china-buys-record-russia-crude-as-putin-seeks-to-avoid-recession.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
В общи линии е много добре, че Китай го дава такъв балансьор та наглите глобализиращи гадове да не си помислят че вече всичко им е позволено и нищо не им стои на пътя.Китай наистина ще извлече максимална полза за себе си от икономическа гледна точка от ставащото, но това няма да донесе кой знае каква печалба на Русия, както звучно някои хора се опитват да представят нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
draifuss
преди 9 години
Китай няма да остави Русия просто ще си купи Сибир на занижена цена както Аляска САЩ.Русия е между *** САЩ и наковалнята КИТАЙ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
А голема изненада за русофобите .... :)) така е КПСС в Китай няма да остай КПСС в Русия .... lol :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още