IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на Сингапур разочарова на ниво от 1,5%

Само силен обрат във външното търсене или голям скок в производителността може да върне растежа в диапазона 5-8%, изтъква анализатор

12:04 | 02.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Растежът на Сингапур разочарова на ниво от 1,5%

Икономическия растеж на Сингапур разочарова през четвъртото тримесечие, като промишлеността се сви, а туризмът спадна, съобщава CNBC. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 1,5% спрямо година по-рано, в сравнение с очакванията за 2% ръст според проучване Reuters. БВП нарасна с 1,6% на тримесечна база, в сравнение с прогноза за 3% в анкетата.

"Това е новата норма за Сингапур", коментира Сонг Сенг Вун, ръководител Анализи в СIMB. "Освен ако не видим много силен обрат във външното търсене или забележителен скок в производителността като цяло, то дните на растеж от 5-8% са в миналото."

Сонг отдава забавянето на растежа отасти на по-ниския глобален икономически растеж, като МВФ и Световната банка многократно снижаваха прогнозите си през миналата година.

"Като малка отворена икономика, която зависи от външното търсене, за да стимулира растежа, всяко свиване на глобалното търсене се предава много бързо в Сингапур", заяви той.

Промишлеността през четвъртото тримесечие се е свила с 5,8% на тримесечна и с 2% на годишна база. Сегментът на услугите е нараснал с 3,8% на тримесечна и с 2,6% на годишна база.

Сонг отбелязва, че и вътрешните фактори, коитоа допринасят за БВП, не са оправдали очакванията. Посещенията на чужденци са намалели с 3,3% през първите 10 месеца на годината.

"Не сме виждали такъв спад от рецесията през 2008-09 г.", посочва Сонг. Той отбеляза, че посещенията от Китай са намалели със 73 процента, вероятно заради комбинация от фактори, включително кампанията срещу корупцията в Китай, политическата нестабилност в Тайланд и двете катастрофи на Malaysian Airlines.

Друг фактор, допринасящ за по-бавния растеж на БВП може би идва от сектора на недвижимите имоти. Цените на частните жилища са се понижили за пето поредно тримесечие – с 0,7% на годишна база и с 1% на тримесечна в периода октомври-декември.

Сонг вижда занапред някои позитиви за Сингапур, включително тържествата за 50-та годишнина от независимостта на града-държава през тази година, Югоизточноазиатските игри и някои други спортни събития, които могат да стимулират хотелиерството и туризма.

От OCBC Bank прогнозират през 2015 растежът на БВП ще е около 2-3 процента, като очакваното възстановяване в САЩ се компенсира от слабия растеж в еврозоната, Китай и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още